2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Zöld-Hírek
  • »
  • Hátrányos helyzetű gyerekek erdei iskolai tábora az ÉSZAKERDŐ-nél

Hátrányos helyzetű gyerekek erdei iskolai tábora az ÉSZAKERDŐ-nél

A Zempléni Árpád Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Tállyán, a Zemplénben, Hegyalján található. A tanulók 30%-a halmozottan hátrányos helyzetű, azaz mindkét szülő legmagasabb iskolai végzettsége nyolc általános és a család rendszeres gyermeknevelési támogatásban részesül.

A szociokulturális hátrányok csökkentése érdekében bevezettük az integrációs képesség-kibontakoztató felkészítő programot. Ennek lényege a tapasztalati tanulás és az együttműködés. A program működtetésére rendszeresen pályázati támogatásban részesül intézményünk. Ennek köszönhetően valósult meg háromnapos erdei iskolai táborunk, melyen 22 halmozottan hátrányos helyzetű és hátrányos helyzetű tanuló vett részt, 4 pedagógus kíséretében. Hasonló a tavalyi tanévben is volt. A táborok helyszíne az ÉSZAKERDŐ Zrt. fónagysági Bagoly-Vár Erdészeti Erdei Iskolája volt, de ellátogattunk a Miskolc-Csanyik völgyben levő bázisra is. Megismerkedtünk a Bükk-hegység állat- és növényvilágával, a gyerekek kézműves foglalkozásokon vettek részt, természetes anyagokból ajándéktárgyat készítettek, nappal és éjszaka is túráztak, erdei ízekkel ismerkedtek. Sor került interaktív foglalkozásra is, ahol Lukács Gábor, a Miskolci Nemzeti Színház színésze a versek és a természet közötti kapcsolatra hívta fel a figyelmet – ismertette Ujjné Muhi Melinda, az oktatási intézmény igazgatója.
Az erdészeti erdei iskolák működtetésnek alapvető problémája, hogy az utóbbi években lecsökkentek a pályázati lehetőségek. Sok iskolában már nem tudják tovább terhelni a szülőket, ezért csak ilyen támogatások igénybe vételével tudnak részt venni a rövidebb-hosszabb ideig tartó programokon. Némi előrelépés történt az idei, 2013-as esztendőben, több olyan csoportot is fogadtunk, akik pályázati forrásból fedezték az itt tartózkodás költségét. A tállyai iskolások például három különböző pályázat keretében „jutottak el hozzánk” az elmúlt időszakban, Felsőzsolcáról négyszer egy hetet töltöttek a gyerekek az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdei iskoláiban, Szelcepusztán és Fónagyságon. A többnapos táborok nyújtanak lehetőséget erdőpedagógiai célkitűzéseink teljesítésére, komplex programok megvalósítására. A cél, hogy a gyerekek minél több időt töltsenek szabad levegőn, változatos programokkal – mondta Rencsiné Ágh Márta, az ÉSZAKERDŐ Zrt. humánpolitikai osztályvezetője.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…