2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
Gerezakölyök született a Miskolci Állatkertben

Gerezakölyök született a Miskolci Állatkertben

Gerezakölyök született a Miskolci ÁllatkertbenÖrömteli eseménnyel indult a 2010-es esztendő a Miskolci Állatkertben. A 2009-es év utolsó napjaiban ugyanis megszületett a zászlósfarkú gerezák kölyke.

Ő az első gerezakölyök a Miskolci Állatkert történetében. Az első hetekben aggódva figyelték az állatkert munkatársai, hogy vajon a hófehér kölyök egészséges-e, és anyjának van-e elég teje a neveléséhez. A kritikus első hónap végén most már látható, hogy a kölyök kifejezetten eleven – már csak a neme nem ismert, hiszen jelenleg még minden idejét anyja hasán kapaszkodva tölti. A kölyköt az állatkert látogatói az Afrika-házban tekinthetik meg.

gereza.jpgA nőstény gereza, Zsuzsa 2002-ben érkezett a Miskolci Állatkertbe a Szegedi Vadasparkból. Évekig tartó magányának párja, Kibo 2006-os megérkezése vetett véget, aki a szlovákiai Bajmóc állatkertjéből került a csanyiki parkba. Az akkor két év fél éves hím szinte még kölyök volt, így éveket kellett várni egy esetleges utód világra jöveteléig. Hosszú várakozásunk 2009. december 28-án hozott eredményt, amikor megszületett az első miskolci gerezabébi. A gerezák születése nem mindennapi esemény, ugyanis a tavalyi évben egész Európában alig két tucatnyi gerezakölyök jött a világra, Magyarországon pedig legutóbb 15 évvel ezelőtt Szegeden született kisgereza, éppen a mostani kölyök anyja.

A zászlósfarkú gerezák (Colobus guereza) az egyenlítői Afrika erdeiben, átlagosan 8-15 fős csapatokban élnek. Táplálkozásukban igen különös majmok, mivel elsősorban leveleket fogyasztanak. Ehhez alkalmazkodva gyomruk sokkal inkább a kérődző patásokéhoz hasonlít, mint a többi főemlőséhez. Az impozáns megjelenésüket biztosító fekete-fehér szőrzetük száz évvel ezelőtt csaknem a vesztüket okozta, mivel kedvelt trófeának számított. A felnőttekkel ellentétben azonban a kölykök életük első 2-3 hónapjában teljesen fehér színűek. Ennek a feltűnő megjelenésnek feltehetően abban van szerepe, hogy a kölyök kiemelt figyelmet kapjon a csoporton belül.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek