2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
FŰTÉS BIOMASSZÁVAL

FŰTÉS BIOMASSZÁVAL

FŰTÉS BIOMASSZÁVALA gazdasági és technológiai fejlődésnek köszönhetően az emberiség energiaigénye az elmúlt században tízszeresére nőtt. A környezetszennyezés és a hagyományos energiahordozók fogyása egyre inkább rá fogja kényszeríteni az emberiséget arra, hogy fokozottabban vegye igénybe a megújuló energiaforrásokat.

Ilyen például a nap, a szél, a geotermikus energia, és ami hazánkban a leginkább elterjedt: a biomassza.

A biomassza, mint energiaforrás 5 nemzetgazdasági ágazatból származhat: növénytermesztésben és erdészetben képződő melléktermékekből, állattenyésztésből, élelmiszeriparból, és a kommunális és ipari hulladékokból.

Magyarországon a legelterjedtebb formája az ún. szilárd biomassza, hiszen hazánkban adott a jó föld, a jó környezet a mezőgazdasági biomassza-termeléshez.

 

Bohoczky Ferenc, KHEM, szakértő

„Általában tűzifáról beszélünk, hiszen a lakosság több, mint 2 millió tonna tűzifát használ fel évente. Emellett vannak erőművek, akik a fát apríték formájában hasznosítják és a hőtermelés mellett, olyan rendszerek is vannak, ahol hő és villamos energia termelés is van.

Ilyen például a Szakoly mellett található bio erőmű is, mely kizárólag megújuló villamos energiát állít elő faapríték felhasználásával.

 

Szilvási Ernő, ügyvezető igazgató

„A megújuló jelleg abban jelentkezik, hogy a faapríték, ami a tüzelőanyagunk, az egy szén-dioxid semleges tüzelőanyagnak minősül. Azaz a fa az élet során pontosan annyi szén-dioxidot nyel el, mint amit az eltüzelése során visszaad. Tehát, önmagában egy balancot képez a légkörben, nem növeli az üvegház hatású gázok kibocsátását.

A működés és az energiatermelés környezetkímélő és modern, a technológia azonban itt is a hagyományos megoldásokat követi.

 

Szilvási Ernő, ügyvezető igazgató

„Maga az erőmű, hagyományos erőműnek minősül, tehát a tüzelőanyag, a faapríték, amely döntően 95%-ban képezi a tüzelőanyag bázisunkat és eleve így érkezik az erőműbe faapríték formájában, hiszen a maradványanyag már feldolgozásra került és eképpen kerül hozzánk. Egy hagyományos rostélytüzelésű kazánban kerül elégetésre, majd a gőz, a nagy nyomású és nagy hőmérsékletű gőzből forgómozgást állít elő a turbina, amely generátor hajtása árán villamos energiát szolgáltat az országos villamos energia hálózatra 120 kilowatt feszültség szinten.”

Ám biomasszával nem csak villamos energiát, hanem hőt is elő lehet állítani. A Pannonhalmi Főapátság épületeit például ezzel a technológiával, biomassza felhasználásával fűtik. A modern technológiai pannonhalmi bevezetésének hosszú távú közvetlen célja a megújuló energiaforrásra, nevezetesen erdei és részben mezőgazdasági melléktermékek képezte biomasszára alapozva a hőellátás, fűtés és használati melegvíz készítés. A Főapátság évente közel 100 ezer látogatót fogad, ami a mindenki számára nyitott fűtőmű által kiváló lehetőséget biztosít a megújuló energiák megismertetésére és népszerűsítésére, a környezettudatos szemlélet növelésére.

A biomassza fokozott alkalmazására nemcsak a fenntartható fejlődés miatt van szükségünk, hanem nemzetközi vállalásaink is erre köteleznek. Az Európai Unió részéről ugyanis elvárás Magyarország felé, hogy 2020-ra energiafogyasztásának 13 százalékát megújuló energiaforrásokból fedezze.

 

Bohoczky Ferenc, KHEM, szakértő

„Az össz megújulóban tartunk 6% körül és ebből, ennek 91%- a biomassza. De nem fás szárú mind, ebbe benne van a biogáz termelés is, alternatív motorhajtó anyag felhasználásunk is.”

A biomasszával való fűtés első hallásra bonyolultnak hangzik, ám a szakértő azt mondja bárhol könnyen megvalósítható.

 

Bohoczky Ferenc, KHEM, szakértő

„Egy olyan lakásban, ahol van központi fűtés, oda be kell állítani egy másik kazánt, ami szilárd tüzelésű kazán és akkor rá kell kapcsolni a rendszerre, tehát nem energiaköltséges.”

Az átálláshoz pedig segítség is kérhető. A Környezet és Energia Operatív Program 4. és 5. prioritása keretében elsősorban intézmények és vállalkozások számára igényelhető uniós forrás energiahatékonyságot növelő, és megújuló energiforrások felhasználását ösztönző projektekre. A lakosság a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Zöld Beruházási Rendszerének Klímabarát Otthon pályázatain igényelhet támogatást hasonló célú beruházásaihoz. A pályázatokról a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, az Energia Központ Nonprofit Kft., illetve a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium tud bővebb felvilágosítással szolgálni az érdeklődőknek.

freepress

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek