2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Fűnyírás Miskolcon – 400 focipályányi terület

Miskolc területén mintegy 3 millió négyzetméternyi úgynevezett intenzív és I. kategóriás zöld területen kell nyírni a füvet. Ez több mint 400 focipályányi terület, amelyben még nincs benne a külterjes rész, ahol szintén végeznek majd kaszálást, fűnyírást.

Április végén kezdődött meg Miskolcon a fűnyírás. Először a belváros közparkjaiban, a turisztikailag fontos területeken, Tapolcán, Lillafüreden, a főútvonalak melletti zöldsávokban végezték el az idei első fűnyírást a Városgazda munkatársai. Ezt követte a belváros kisebb és a társasházi övezetek zöldfelületeinek kaszálása, amely jelenleg is tart. De voltak olyan területek a városban, ahol már negyedszer vágták a füvet.

A mostani esős időszak nem kedvezett a fűnyírási munkáknak, annál inkább a fű növekedésének. Ezzel együtt, bő másfél hónap leforgása alatt az intenzív területeken, illetve a fő közlekedési utak mellett kétszer vágták már a füvet (ide tartozik többek között Miskolctapolca, a Szentpéteri kapu, a belváros, Lillafüred és az Avas egy része, a Kilián déli nagy park vagy a Diósgyőri városközpont Táncsics tér – villamos végállomás közötti zöld sávja). A belvárosban, egyes helyeken már volt, hogy négy alkalommal is megtörtént idén a fűnyírás (például: Szent István tér, Uitz B. u., Erzsébet tér, Szemere kert, Palóczy u., Deák tér, Hősök tere, Antall J. tér).

Ennek a hétnek az időjárása és a meteorológusok által ígért folytatás már inkább kedvez a fűnyírási munkáknak, mint a fű növekedésének. Az I. kategóriás területeken eddig egyszer már mindenhol volt fűnyírás (Martinkertváros, Szirma, Hejőcsaba, Görömböly, Szentpéteri kapu, Selyemrét, Népkert, Avas, Petneházy bérházak, Győri kapu, Bulgárföld, Kiliáni városrész, Pereces, Komlóstető, Vasgyár), ami a fentebb jelzett 3 millió négyzetméternek mintegy 2/3-a.

Ezen a héten Perecesen, illetve a külterjes területeken nyírják a füvet. Szintén ezen a héten kezdődött meg Miskolctapolca, Petőfi tér, Jókai lakótelep, Győri kapu nagy részének másodszori vágása.

Ezzel együtt kezdetét veszi a külterületek kaszálása is, amely egyben parlagfűírtás is. A város belterületén a folyamatos, még virágzás előtti fűnyírással igyekeznek megakadályozni a parlagfű virágzását, de június 30-a után a parlagfűvel fertőzött területek kényszerkaszálása is megkezdődik.

Ugyanis június 30-áig kell törvényi kötelezettségüknek eleget tenni az ingatlantulajdonosoknak, azaz lekaszálni a fertőzött területüket. Július elsejétől már büntetik azokat, akiknek a telkén parlagfüvet találnak, de ugyanez vonatkozik az önkormányzati területekre is.

Miskolc 22/1999. (VI.07.) számú köztisztasággal és a települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységről szóló rendelete is szabályozza a „nyári munkálatokat” a következőképp:

Az ingatlan tulajdonosának vagy mindenkori használójának – ha erről esetleg magánjogi szerződés másképp nem rendelkezik – az ingatlan határvonalától vagy kerítésétől, tömbtelkes beépítés esetén az épület falsíkjától mért 10 m-es területsávot kell tisztán tartania, illetve tisztántartásáról gondoskodni. Ez a tisztántartási kötelezettség vonatkozik a területsávba eső járdára, zöldfelületre, teraszra, árokra, annak műtárgyaira, a csapadékvíz lefolyását akadályozó anyagok eltávolítására, de csak a közút szegélyéig terjed.

A közterületen történő akadálytalan közlekedés érdekében az ingatlan tulajdonosa köteles az ingatlanáról a közterületre kihajló növények gondozását, gallyazását is elvégezni.

Tisztántartás alatt a rendelet az egyes ingatlanok és közterületek pormentesítését, zöldterületek gaztalanítását, kaszálását érti – többek között.

Tisztántartásra kötelezett lehet az ingatlan, ingatlanrész tulajdonosa, kezelője, tartós használója, illetőleg haszonélvezője, másnak a használatában lévő ingatlanok (ingatlanrészek, helyiségek, üzlethelyiségek) esetében a bérlő, üzemeltető, illetőleg azt bármilyen más jogcímen használó.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek