2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Föld Napja Hejőkeresztúron

Sosem gondoltam volna, hogy a komposztálás ekkora tudomány, ha nem megyek el Hejőkeresztúrba a Föld napi rendezvényre. Ott bizony kiderült, hogy a komposzt érettsége mellett, a hőmérséklete, a nedvességtartalma, és a föld lúgossága is szerepet játszik.

Persze már az is nagyon jó, hogy ilyen sokan komposztálnak, s szelektíven gyűjtve a hulladékot, természetes anyagokat hasznosítva gazdagítják a földet, de a profik azért ügyelnek a komposzt minőségére is.

A rendezvény Hejőkeresztúron  egy kis irodalommal, megzenésített verseléssel, közös énekléssel kezdődött, hiszen a Költészet napja volt szombaton, majd a Föld Napi rendezvényen a fenntartható kertgazdálkodás fontosságára, a közösségi gazdálkodás előnyeire, a helyi cselekvés lehetőségeire hívták fel a figyelmet.
A települési kertgazdálkodási program, a Pro Lecsó keretében ezen a napon építették meg és telepítették a NAPKERT névre keresztelt fűszer- és ehető virágkertet.
Mint azt  Demeterné Zeleni Enikő polgármester elmondta: a látogatók délután egy műhelymunka keretében megismerkedhetnek a Pro Lecsó programmal és megtudhatják, mit jelent az ökológiai alapú település kertgazdálkodás, amelyre meghívtuk azokat a polgármestereket is, akik településükön szintén ilyen projektben gondolkodnak. Majd neves szakemberek értékelése mellett zajlik a komposztverseny eredményhirdetése.
Az esemény Hejőkeresztúr önkormányzat és a Pro-Cserehát Egyesület közös, bio-zöldség termelési, felnőttoktatási, foglalkoztatási, környezetvédelmi programjának rendezvénye.

————————————————————————————————————————————–

MI IS AZ A NAPKERT?

A NAPKERT ehető virágok és fűszerek kertje, melyet a Hejőkeresztúri Pro Lecsó zöldséges-kert kiegészítéseként terveztünk.

A helyben megtermelt fűszerek kiváló kiegészítői a zöldségeknek, melyekkel még ízletesebbé tehetjük étkezésünket.

Olyan növények ültetését terveztük, melyek minden konyhában hasznosíthatók, frissen és szárítva is fogyaszthatók.

A NAPKERT különlegessége, hogy azt nem csak a növénytársítás elveit figyelembe véve terveztük, hanem tetszetős és jelentés teli forma kialakítására is törekedtünk.

A NAPKERT a spirál formáját követi. A spirál egyszerre jelképe a ciklikusságnak, az ismétlődő visszatérésnek, csakúgy, mint a fokozatos, fejlődésnek.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek