2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Fenntartható fejlődést, de hogyan?

Kétéves program indul Gömörszőlősön


A „fenntartható fejlődés” mára az egyik leggyakrabban felbukkanó fogalom: a Google 136 ezer magyar nyelvű és 23 millió 400 ezer angol nyelvű találatot jelez. A fenntartható fejlődés „kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket” (1987, ENSZ, Brundtland-jelentés). A fenntartható fejlődés megelőzi a környezet elhasználódását oly módon, hogy közben nem mond le a gazdasági fejlődésről, és szem előtt tartja a társadalmi egyenlőséget és igazságosságot.

A felmérésekből azonban kiderül, hogy csak a népesség néhány százaléka képes tartalommal megtölteni és értelmezni a fogalmat. Részben e helyzet megváltoztatására jött létre 1992-ben a Miskolci Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány. Az alapítvány célja a fenntartható fejlődés ismereteinek terjesztése és az elvek átültetése a gyakorlatba: utóbbi legfontosabb helyszíne (és tulajdonképpen módszere) Gömörszőlős, ahol 1993 óta működik oktató- és bemutató központ, biogazdaság, alternatív technikákat mutatnak be.

Az alapítvány most sikeresen pályázott az Új Magyarország Fejlesztési Tervben szereplő Környezet és Energia Operatív Programban (KEOP), így az elkövetkezendő két évben új információs központot alakítanak ki, a meglévő infrastruktúrát környezetbarát módon korszerűsítik, információs, oktató anyagok készülnek.
Az infrastruktúra bővítése, korszerűsítése a fenntartható fejlődés szellemében zajlik: az új oktatóépület különleges, szalmabála hőszigetelésű szendvics falazattal épül, benne ún. tömegkályha működik majd, napelemek, napkollektorok segítik az energiaellátást, sokrétűen hasznosítják a csapadékvizet és a szürke szennyvizet is. Az épületek, berendezések kivitelezését, működését videón rögzítik, és oktató videók formájában dolgozzák fel. Ezekből mindent megtudhatunk például a napkollektorok és használati meleg-víz rendszerek sajátkezű megvalósításáról, a tömegkályha építéséről és működéséről, a száraz toalettek és a napkollektoros gyümölcs- és gombaaszaló építéséről.
Ugyancsak tíz perces filmek készülnek (15 témakörben) a fenntartható életmód népszerűsítésére „Környezettudatosság a házunk táján” címmel. Egy-egy rövidfilm szól például a hagyományos építkezési módról, a biokertről, a hagyományos gyümölcsészetről és gyümölcsfeldolgozásról, a fa környezetbarát tüzelési módjáról, az energia- és víztakarékosságról. Egyetemi hallgatók, döntéshozók, újságírók számára is készül 12 részes ismeretterjesztő-oktatási segédanyag a fenntartható fejlődés kérdéseiről.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek