2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Európa Zöld Fővárosa

A Bizottság megkezdte a 2014. évi „Európa Zöld Fővárosa” díj nyertesének kiválasztását
Talán éppen az Ön városa lesz az „Európa Zöld Fővárosa” díj következő nyertese? A mai nappal megkezdődött e nagy presztízzsel bíró cím 2014. évi várományosának keresése. Eddig négy város, Stockholm, Hamburg, Vitoria-Gasteiz és Nantes nyerte el ezt a díjat 2010 és 2013 között. Az „Európa Zöld Fővárosa” díj a környezetbarát városi élet kialakításában élen járó városokat ismeri el és tünteti ki, amelyek mintaként szolgálhatnak a többi város számára. Ez az évente odaítélt díj az európai városok kellemesebb, egészségesebb, „élhetőbb” lakóhellyé válását kívánja előmozdítani.

Janez Potočnik környezetvédelmi biztos a következőket nyilatkozta: „Az »Európa Zöld Fővárosa« díj hatékony ösztönzőként segít meggyőzni a helyi hatóságokat arról, hogy a fenntartható városi fejlődés jövőnk sikerének egyik záloga. Örömmel várom az újabb pályázatokat Európa minden részéből, amelyek bemutatják, hogy miként lehet a környezetvédelembe való befektetést a gazdasági növekedéssel és a magas szintű jóléttel ötvözni.”

Jelenleg a 200 000 főt meghaladó lakossággal rendelkező európai városok pályázhatnak a „Európa Zöld Fővárosa 2014” címre. A díj elnyeréséért a 27 EU-tagállam, a tagjelölt országok (Törökország, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Horvátország, Montenegró és Izland) és az EGT-országok (Izland, Norvégia, Liechtenstein) városai indulhatnak. Azokból az országokból, ahol nincs 200 000 főnél népesebb város, a legnagyobb város pályázhat.

Folytatás

A díj három legfőbb célja:

azon városok kitüntetése, amelyek következetesen magas környezetvédelmi céloknak felelnek meg,

A városok bátorítása arra, hogy a környezet állapotának jövőbeni javításával és a fenntartható fejlődéssel kapcsolatban nagyratörő célokat fogalmazzanak meg, és

Ösztönző példa bemutatása más városok számára, továbbá a bevált gyakorlatot és tapasztalatok népszerűsítése Európa-szerte.

A pályázatok elbírálására az alábbi 12 mutató alapján kerül sor: helyi hozzájárulás a globális éghajlatváltozáshoz, közlekedés, városi zöld területek, zajvédelem, hulladéktermelés és -kezelés, természet és biodiverzitás, levegő, vízfogyasztás, szennyvíztisztítás, ökoinnováció és fenntartható foglalkoztatás, a helyi hatóság környezetvédelmi központú vezetése, valamint energiahatékonyság.

A városok pályázatukat elektronikus úton nyújthatják be az alábbi internetes oldalon: www.europeangreencapital.eu Az „Európa Zöld Fővárosa 2014” cím megpályázásának határideje 2011. október 14. A díj odaítéléséről döntő nemzetközi bírálóbizottságot egy, a különböző környezetvédelmi területeket képviselő elismert szakértőkből álló testület támogatja. A győztest 2012 júniusában hirdetik ki.

Előzmények

Az „Európa Zöld Fővárosa” díj a környezettudatos városok kezdeményezésének gyümölcse. Az elképzelés eredetileg Jüri Ratasnak, Tallinn korábbi polgármesterének javaslata nyomán született egy 2006. május 15-én tartott tallinni találkozón, amelyen tizenöt európai város és az észt városokat tömörítő szövetség közös egyetértési nyilatkozatot írt alá a díj létrehozásáról.

Kontinensünk társadalma mára alapvetően elvárosiasodott, öt európai polgárból négy városban él. Társadalmunk legtöbb környezeti kihívása a városokkal összefüggésben jelentkezik, de ugyanezekből a térségekből származik a problémák megoldásához szükséges elkötelezettség és az innováció is. Az „Európa Zöld Fővárosa” díjjal kapcsolatos kezdeményezés célja ezen erőfeszítéseknek a támogatása, illetve jutalmazása annak érdekében, hogy a városok további intézkedéseket tegyenek, valamint hogy bemutassák és elősegítsék a bevált gyakorlatok európai városok közötti cseréjét.

Továbbá az, hogy új oldalukról mutatkozhatnak be, növeli a győztes városok jó hírét, illetve vonzerejét a jövőbeni turisták, munkavállalók és lakosok számára — mindez más városokra is ösztönzőleg hat.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…