2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Eu és Dél-Korea között vámliberalizáció

Az európai exportőrök július 1-jétől élvezik az EU és Dél-Korea által kötött szabadkereskedelmi megállapodás előnyeit Az EU–Dél-Korea szabadkereskedelmi megállapodás (FTA), amely az EU első, ázsiai országgal kötött kereskedelmi megállapodása, 2011. július 1-jén lép hatályba. A vámliberalizáció alkalmazási körét és gyorsaságát tekintve példa nélkül áll, és valamennyi ágazatban, többek között az autóiparban, a gyógyszeriparban és a szórakoztatóelektronikai iparban is úttörő kezdeményezésnek számít a nem vám jellegű akadályok leküzdése érdekében. A megállapodás hatálybalépését követő 5 éven belül Dél-Korea és az EU kereskedelmi értéken számítva a vámok 98,7 %-át meg fogja szüntetni. Az átmeneti időszak végére valamennyi iparcikk és a legtöbb mezőgazdasági termék esetében – néhány kivétellel, mint amilyen a rizs – megszűnnek a behozatali vámok.

„Ez a szabadkereskedelmi megállapodás az egyik legambiciózusabb uniós kereskedelmi megállapodás, és gyökeres változást fog hozni az Ázsiával ápolt kereskedelmi kapcsolatainkban”, nyilatkozta Karel De Gucht, az EU kereskedelmi biztosa. „Megnyirbáljuk az importvámtételeket, így az európai exportőrök csak az első évben 850 millió euró vámköltséget takarítanak meg. Amint valamennyi vámtételt eltöröljük, ez az összeg meg fog duplázódni.”

Egy tanulmány szerint a következő 20 évben több mint kétszer akkorára fog nőni az EU és Dél-Korea közötti kétoldalú kereskedelmi forgalom, mint amekkorára a megállapodás nélkül nőne; egy másik tanulmány előrejelzése szerint a megállapodásnak köszönhetően az EU kivitele 19 milliárd euróval fog emelkedni.

A megállapodás új piacot is teremt a szolgáltatások és a befektetések számára, továbbá jelentős előrelépést fog hozni többek között a szellemi tulajdon, a beszerzés, a versenypolitika, a kereskedelem és a fenntartható fejlődés területén.

A háttér

Az EU–Dél-Korea szabadkereskedelmi megállapodás tárgyalásai 2007 áprilisában kezdődtek, és a megállapodást 8 tárgyalási forduló után, 2009. október 15-én parafálták. A megállapodást Karel De Gucht, az EU kereskedelmi biztosa, az Európai Unió Tanácsa Elnökségének képviseletében Steven Vanackere belga külügyminiszter és Kim Dzsong Hun koreai kereskedelmi miniszter írta alá 2010. október 6-án, majd 2011. február 17-én az Európai Parlament is jóváhagyta. A megállapodás 2011. július 1-jén lép – egyelőre ideiglenesen – hatályba. A szabadkereskedelmi megállapodás tehát azonnal, még a teljes hatályba lépése előtt kötelező érvényűvé válik. Ez utóbbira akkor kerül sor, miután valamennyi tagállam – saját törvényeiknek és eljárásaiknak megfelelően – ratifikálta a megállapodást.

Az EU és Dél-Korea közötti árukereskedelem értéke 2010-ben mintegy 66 milliárd euró volt. Az EU árukereskedelmi mérlege Dél-Koreával szemben jelenleg negatív, bár a tendenciák azt mutatják, hogy a koreai piac jelentős növekedési potenciállal bír. Egyes termékek esetében, mint pl. a vegyi anyagok, gyógyszerek, autóalkatrészek, ipari gépek, lábbelik, orvosi berendezések, színesfémek, vas és acél, bőr és szőrme, fa, kerámia és üveg, az EU kereskedelmi mérlege határozottan pozitív. Ugyanígy a mezőgazdasági termékek terén Dél-Korea az uniós termelők számára a világ értékes exportpiacai közé tartozik: az exportőrök 1 milliárd euró feletti éves forgalmat bonyolítanak. Ami pedig a szolgáltatásokat illeti, az EU kereskedelmi mérlege Dél-Koreával szemben 2,1 milliárd euró többletet mutat: 2009-ban az export 6 milliárd euróra rúgott, míg az import csak 3,9 milliárd eurót tett ki.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek