2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Élőhelyrehabilitáció

Tovább folytatódik a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzet területén a komplex vizes élőhelyrehabilitáció. A beruházás célja a sérülékeny és a tájból mára eltűnt vagy erősen lecsökkent arányban meglévő élőhelytípusok visszaállítása. A beruházás eredményeként megmaradnak a vizes élőhelyek változatos életközösségei, és lehetővé válik az ezen élőhelyekhez köthető zászlósfajok (kiemelten Natura 2000 jelölőfajok) állományának növelése is.
Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzet területén napjainkban az egyik fő probléma a kiszáradás,  ami a vizes élőhelyek pusztulását vonja maga után. A területen megvalósítandó fejlesztés célja a degradáció jeleit mutató vizes élőhelyek vízellátásának biztosítása, a szükséges pontokon a kívánatos mennyiségű csapadékvíz visszatartása. A fő elem mellett további cél  szárnyékerdők és gyepek telepítése.
Az állandó víztér biztosításával csökken a vizes élőhelyeket  károsító vízszintingadozás. Jóval később következik be a nyári kiszáradás, és elérhető a kívánatos talajvízszint beállása is.
A Dél-hevesi régióban – Tarnaszentmiklós és Pély térségében – olyan élőhelyrendszer kialakítása a cél, amelyben lehetővé válik a változatos élőhelytípusok életközösségeinek, továbbá ezen életközösségekhez kötődő zászlósfajok (kiemelten Natura 2000 jelölőfajok) fennmaradásának biztosítása, valamint állományuk növelése.
A beruházás megvalósításával nem egy teljesen új állapot alakul ki, hanem a  területre jellemző természetközeli élőhelyek állapotának megőrzése, kedvezőbbé tétele valósul meg.
A projekt során elvégzendő tevékenységek három nagy csoportra oszthatók:
1. Vízkormányzóművek létesítésével és megfelelő csatornahálózat biztosításával lehetővé válik a kiszáradó vizes élőhelyek vízellátása, a szikes tavakkal rokon nyílt, sekély vizű élőhelyek, valamint a sűrűbb vegetációjú, mocsaras, fertős típus kialakítása.
2. A térség fás vegetációinak rekonstrukciója során a gyakorlatban a már meglévő elemek (fasorok, facsoportok) honos fa- és cserjefajokkal történő felújítására kerül sor.
3. A terület sérült gyepfoltjainak és a korábbi gyepterületből feltört szántó újragyepesítésével a lágyszárú vegetáció helyreállítása.

A projekt elvárt eredményei:
A változatos és stabil élőhelyi viszonyok biztosítása révén a térségre jellemző sajátos életközösség alakul ki, valamint a természetes állapotok javításával a meglévő közösségek kiteljesedése is lehetővé válik. A stabilitás a kiemelt természeti értéket képviselő fajok védelmét szolgálja. A projekt a Hevesi-sík Natura 2000 terület három jelölő élőhelyén, huszonhárom jelölő madárfaj közül tizennyolc számára biztosít kedvezőbb életfeltételeket, ami várhatóan az állományviszonyok javulásában is megmutatkozik.     

A beruházás legfontosabb adatai:
A projekt megvílósítás ideje:             2011.03.01 – 2013.12.15.
A projektmegvalósítás tervezett időigénye:    33,5 hónap
A megvalósítás becsült összköltsége:         151 912 531 Ft
Projekt neve és száma:                 Vizes élőhelyek rekonstrukciója a BNPI működési területén:  Pély-Ludas vizes élőhelyrehabilitáció III. ütem.
(KEOP-3.1.2/2F/09-2010-0015)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek