2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Élőhelyfejlesztés Dél-Borsodban

Vizes élőhelyek rekonstrukciója a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Dél-borsodi Tájegységének területén

Befejeződött a vizes élőhelyek rekonstrukciója a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Dél-borsodi Tájegységének területén. A beruházás II. ütemében véget ért a korábban megkezdett komplex élőhely-rehabilitáció. A projekt eredményeként biztosítani lehet a tájegység vizes élőhelyein a csapadékvíz visszatartását, ezáltal ismét benépesülhetnek a kiszáradt szikes tavak, sekély vizű élőhelyek, mocsarak. A beruházás során szárnyékerdők telepítése is történt, a célok megvalósulásának ellenőrzését pedig a projekt részeként végzendő kutató-monitoring tevékenység biztosítja. A beruházás költségei meghaladták a 400 millió Ft-ot.
A Borsodi Mezőség területén végrehajtott fejlesztés a korábban kialakított rendszer továbbépítését, finomítását, befejezését szolgálta.

A fejlesztés során megvalósult a „vízrendezések”, és az intenzív nagyüzemi gazdálkodás bevezetése előtt jellemző természeti állapot visszaállítása, a rehabilitált élőhelyek megóvása, a természetvédelmi oltalom alatt álló fajok egyedszámának növelése.

A fejlesztési terület korábban a Bükkből érkező vízfolyások deltavidéke volt. Löszhátak, ősi szikesek, ártéri rétek, mocsárrétek, mély vizű mocsarak alkották a tájat. A projekt célja ezen állapot visszaállítása, valamint az, hogy lehetővé tegye a korábban itt élő, nagy fajkészletű állat- és növényvilág visszatelepedését. Ezen állat- és növényfajok között kiemelt természeti értéket képviselők is találhatók.
Az állandó víztér biztosításával megszűnik a vizes élőhelyek élővilágát érő káros vízszintingadozás. Nem, vagy csak jóval később következik be a nyári kiszáradás, és elérhető a kívánatos talajvízszint beállása is.
A fejlesztések a Borsodi-sík Natura 2000 terület 2 jelölő élőhelyének, 45 jelölő madárfaja közül 38-nak biztosítanak kedvezőbb életfeltételeket. Azt reméljük, hogy a fejlesztések néhány éves távlatban a szaporulat növekedésében, illetve az állományviszonyok javulásában is megmutatkoznak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek