2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Egy amerikai város ahol betiltottak a PET palackos vizet

A massachusettsi Concordban 2013 elején lépett életbe egy új törvény, mely szerint tilos műanyag palackokban vizet árulni. Az EPA becslései szerint csak az USA-ban évente 31 millió tonna nem lebomló műanyag keletkezik. Ennek csak a 23 százalékát hasznosítják újra, a többi a szemétlerakatokra kerül.

A tilalom célja, hogy a csapvíz fogyasztására ösztönözze a városlakókat, egyúttal gátat szabjon a világszerte súlyos problémát jelentő műanyagszennyezésnek.

A szabályozás kizárólag “a nem szénsavas, ízesítetlen ivóvizet” tartalmazó műanyag palackokra vonatkozik, vagyis a kóla és az egyéb üdítőitalok mentességet élveznek. Továbbá csak az 1 literes és az annál kisebb palackokra érvényes a tilalom. Jean Hill, a vizes palackok feketelistázásának 84 esztendős ötletgazdájának több meggyőző érve volt. A környezet védelme mellett, egy tanulmány is, mely szerint antimon oldódik ki a modern PET palackokból, melynek tünetei hasonlóak az arzénmérgezéshez. Kis adagban fejfájást, szédülést és depressziót okoz. Nagy adagban gyakori és heves hányáshoz vezet, mely pár napon belül halállal is végződhet.

Hill szerint a műanyag flakonok valósággal ellepik a szeméttelepeket, miközben a fogyasztóknak olyan vizet adnak el, amelyet jóval kisebb költségen saját konyhai csapjukból is megkaphatnak. A PET palackok előállítása nagy energia igényű, továbbá az olajipar jelenlétét is támogatja. Nem utolsó sorban pedig megóvja a palackozott víz előállításának a tilalma, hogy a rétegekből egy idő után eltűnjön a víz.

“A műanyag vizes palackokat gyártó cégek lecsapolják víztározóinkat, majd eladják nekünk az onnan nyert vizet” – nyilatkozta korábban a The New York Times című lapnak az önkéntesként tevékenykedő Hill, aki – szándéka szerint – addig fog küzdeni, amíg nem sikerül megoldani a problémát.

A tilalom megsértőit első alkalommal csak figyelmeztetik, akit azonban másodszorra is azon kapnak, hogy illegális palackozott vizet árusít, azt első körben 25 dollárra (5500 forintnyi összegre), minden további alkalommal pedig 50 dollárra bírságolják. Valószínűleg a jövőben több amerikai település is fog csatlakozni a kezdeményezéshez és foglalják törvénybe a műanyag palackok teljes vagy részleges tilalmát. A fogyasztói társadalmunk másik nagy jelképe, a műanyag bevásárló szatyrok már sok amerikai város tiltó listáján szerepel, van, ahol már pénzért sem lehet kapni.

Amerikában már két nemzeti park, a Zion Nemzeti Park – Utah és a Hawaii Vulkánok Nemzeti park területére tilos bevinni műanyagpalackot. Jelen pillanatban a Grand Canyon Nemzeti park épít ki a turista területre ivóvíz kutakat, hogy be tudja tiltani a műpalackok bevitelét a természetvédelmi területre. Ezeken a területeken teljes a tilalom, vagyis nem csak a sima vizes palackokra szól.

Forrás:GreenProfit

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…