2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Civil szervezetek összefogása a zöld ombudsmanért

A mai napig 64 civil szervezet csatlakozott a nyilatkozathoz a jövő nemzedékek biztosa eddigi hatáskörének megőrzése érdekében. Több civil szervezet vezetője ma egyeztetést folytatott Jávor Benedekkel, az országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának LMP-s elnökével és Nagy Andorral, bizottság KDNP-s alelnökével.

Hétfőn négy civil szervezet levelet fogalmazott meg a Kormányhoz, amelyben értetlenségüket és tiltakozásukat fejezték ki amiatt, hogy az Országgyűlés elé beterjesztett törvényjavaslat fel kívánja számolni az Alaptörvényben még önálló felelősséggel és legitimációval felruházott jövő nemzedékek helyettes biztosa eljárási lehetőségeit.
A javaslat például a jövő nemzedékek védelmének ellátása helyett csupán annak figyelemmel kísérését szabja meg a helyettes feladatául szemben a nemrég elfogadott Alaptörvénnyel. Emellett teljesen súlytalan helyettesi intézményt hoz létre, megszüntetve az eddigi biztos vizsgálati jogosítványait és munkáltatói jogköreit.
Jávor Benedek és Nagy Andor a mai megbeszélés alapján kijelentették, hogy jó esélyt látnak a törvényjavaslat olyan módosítására, amely jelentős mértékben tükrözi a civil szervezetek elvárásait.
A civil szervezetek eleve fájlalták, hogy az új Alkotmány helyettesként definiálta a jövő nemzedékek biztosát, szemben a három éve jól működő önálló biztosi rendszerrel. Azt viszont minimális elvárásnak tartják, hogy a jövő nemzedékekért felelős helyettes biztos érdemi hatáskörökkel és intézményi kapacitásokkal rendelkezzen az egészséges környezethez való jog és a jövő nemzedékek érdekeinek védelmének ellátásához. Ezért a civil szervezetek sürgetik, hogy az Országgyűlés a törvényjavaslatot úgy fogadja el, hogy állítsa helyre a jövő nemzedékek biztosának eddigi hatásköreit.
Az Országos Környezetvédelmi Tanács, amely tagjai az ipar, a tudomány és a civil társadalom képviselői tegnapi elfogadott állásfoglalása szerint a törvényjavaslat nem felel meg az Alaptörvény rendelkezéseinek és nem biztosít hatékony jogvédelmet a jövő nemzedékek jogainak és a környezet védelmének. Hasonló elvárásokat fogalmazott meg még májusban a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács is.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek