2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Ciprus lehet a következő

Ciprus még a soros elnökség átvétele előtt uniós mentőcsomagért folyamodhat, mivel a ciprusi bankok feltőkésítésének határideje június 30.
Vassos Shiarly ciprusi pénzügyminiszter hétfőn, június 11-én utalt arra, hogy már csak pár nap van hátra a bankok feltőkésítésének határidejéig, június 30-ig. Az ország azonban nem tudja finanszírozni a bankjait, így egyre inkább elkerülhetetlen, hogy Ciprus is „bankmentőövért” folyamodjon. Ciprus legnagyobb bakjának, a Popular Banknak a feltőkésítéséhez az ország GDP-jének 10 százalékára lenne szükség, azonban Ciprus ezt már nem tudja finanszírozni a piacokról.

A ciprusi bankokat rosszul érintette a görög válság, a görög adósságcsere lebonyolítása kapcsán több mint 3 milliárd eurót buktak a bankok, valamint jelenleg 22 milliárd eurónyi hitel állomány van a görög fogyasztóknál. Az még kérdéses, hogy az országnak „csak” egy spanyol bankmentőcsomaghoz hasonló konstrukcióra lenne szüksége, vagy egy szélesebb körű pénzügyi segítségért kell-e  folyamodnia.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…