2024. 09. 8. vasárnap

Mária, Adrienn
1 EUR 395 HUF
1 GBP 468 HUF
Bölények Zemplénben

Bölények a Zemplénben

Bölények Zemplénben  Az amerikai indiános filmek elmaradhatatlan kelléke, a bölény manapság már az USA-ban is ritka látvány, európai rokonai egykoron Magyarországon    is éltek, s a füzérkomlósi Mester családnak köszönhetően újra élnek, sőt szaporodnak is!

„Lengyelországban, három helyről, három bölény tehenet és két bikát vásároltunk. A lengyelek választották ki a legnagyobb európai növényevők igényeinek legjobban megfelelő területet, ahol van víz, rét, legelő és erdő is. Pompeja és Polop a bika nászából június végén született az első bölénybébink, szépen fejlődik. Reméljük még sok követi majd” – jelentette ki Mester Viktor, aki állattenyésztő mérnöknek tanul és mellette a vadászturizmussal foglalkozó családi vállalkozásban is besegít. Első kézből szerez tapasztalatokat. A zempléni erdők mélyén fekvő vadaskertjükben van őz, szarvas, vaddisznó, muflon, s már bölény is egy éve.
 „A származási ország betűjele alapján adnak neveket a bölényeknek. Így értelemszerűen a lengyel bölények PO-val kezdődnek, a miénk pedig HU-val fog. Várhatóan Hubertára kereszteljük”- árulta el Viktor. A környező országok közül egyébként Szlovékiában, Ukrajnában és Romániában élnek bölények állatkerten kívül. A legnagyobb európai állomány pedig Lengyelországban található.

Egy szakmai titkot mi is elárulhatunk, a körbekerített erdő rengetegéből egy zsák darával sikerült kicsalogatni a félvad tartásban tenyésztett bölényeket. Akik nagyon óvatosak voltak, amíg el nem kezdtek enni addig a háttérbe kellett húzódni, aztán már nem különösebben zavarta őket az ember. Ha mégis, akkor egy-két fejrázással, nekiiramodással jelezték a kerítésen belül ők a főnökök. Egyébként igen csak félelmetes látvány, mikor megindul a bika, kilenc mázsa tiszta izom. A kis borjú viszont még olyan édes – mint önök is láthatják a mellékelt képen.

Bölények Zemplénben

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek