2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Barlangok – több dimenzióban

Barlangok – több dimenzióbanElsőként foglalták össze hazánk karszt- és barlangkutatói az elmúlt évek legjelentősebb, a Pilisben és a Bükkben végzett legnagyobb kutatások, feltárások szakmai eredményeit november 6-8. között a Miskolci Egyetemen.

A Barlangkutatók Szakmai Találkozója, mely e körben a legrangosabb országos fórum, mindemellett számos más kuriózumot is tartogatott programjával a résztvevők számára.
Egy különleges és sokak számára kevésbé ismert világ legújabb kutatásainak és eredményeinek tudományos szakmai bemutatása volt a célja a mintegy másfél évtizede évenként megrendezett Barlangkutatók Szakmai Találkozójának, melynek az idén a Miskolci Egyetem adott otthont.
Az egyetemi szervező a Műszaki Földtudományi Kar (MFK), melynek szakemberei – oktatói, doktoranduszai és hallgatói – egyaránt számos, a szakterületen jelentős kutatásban vettek és vesznek részt. Így például a közeli, több kilométeres bükki feltárásokban – azokban a kutatásokban, melyeket az elmúlt években a legjelentősebbjei közt tartanak számon. Eredményeik összefoglalása itt volt elsőként hallható.
A karszt- és barlangkutatók tudományos előadásai ugyanakkor külföldi expedíciók – egyebek mellett izlandi, máltai vagy épp amerikai – különlegességeiről, tapasztalatairól és eredményeiről is számot adtak.
A fórum további kuriózuma egy fotókiállítás volt, mely a Gömört, a Partiumot és a Bükköt mutatta be egy-egy villanásként jól sikerült képek segítségével. A maga nemében szenzációs az a 3D-s vetítés, melyet a fotóival számos nemzetközi elismerést is elért Egri Csaba, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Barlangtani osztályának munkatársa prezentált.
A hazai karszt- és barlangkutatások legnagyobb szakmai találkozója tehát számos érdekességet kínált mindazok számára is, akik gyakorlati kutatókként egyébként ismerősen mozognak e titokzatos és különleges terepen.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…