2024. 02. 27. kedd

Edina
1 EUR 390 HUF
1 GBP 456 HUF

Állatkertek Napja

„Legyen ez az állatkert a boldog állatok otthona!”

Augusztus 9-én alapították Magyarország első állatkertjét, melynek emlékére és az azóta alakult magyarországi állatkertek népszerűsítésére tartják évről-évre az Állatkertek Napját.

A Miskolci Állatkert az Állatkertek Napján, 2017. augusztus 9-én az alábbi programokkal várja az érdeklődőket:
– 10 óra kezdettel a barna medvék, a szibériai tigrisek és a gyűrűsfarkú makik világában tehetnek sétát az érdeklődők, ahol a kulisszák mögé is bepillanthatnak a résztvevők.
– 12 órától a sülök, a ragadozó madarak és távoli tájak egzotikus hüllői kapják a főszerepet, akiket igazán testközelből ismerhetik meg a látogatók.
– 14 órától a hazai és ázsiai patás állatok kerülnek a középpontba, ahol az érdeklődők maguk is kipróbálhatják milyen az állatgondozó kihívásokkal teli hivatása.

Gondolta volna? Az első állatkerteknek a mintegy 3000 évvel ezelőtti „állatgyűjteményt” tartják, melyet egy akkor kínai uralkodó alapított és a Tudás Kertjének hívta. Az asszír királyok az általuk ismert világ minden állatát és növényét bemutató vadaskertet hoztak létre. Ekkoriban azért inkább csak a nép szórakoztatása volt a vadasparkok fő célja. Állatkertként a világon elsőként azonban az 1752-ben megnyitott Schönbrunni állatkertet tartják számon. 1866. augusztus 9-én nyílt a Budapesti Állat- és Növénykert, mely így az első állatkert Magyarországon.
Forrás: Jóba Katalin: Állatkertek Napja

Napjainkban az állatokat a nagyközönségnek bemutató intézmények száma 1000 körüli tehető, melyek számtalan és szerteágazó célkitűzés mellett egy közös ügyért munkálkodnak, mely a schönbrunni állatkert jelmondata nyitása óta: „Legyen ez az állatkert a boldog állatok otthona!”

Krajnyák Zoltán
zoopedagógus

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek