2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Zöld-Hírek
  • »
  • Aláírásgyűjtés indul a Hejőcsabai Cementgyár újbóli indítása ellen

Aláírásgyűjtés indul a Hejőcsabai Cementgyár újbóli indítása ellen

„Nem értünk egyet egészségügyi és környezetvédelmi okokból a Hejőcsabai Cementgyár újbóli indításával, ismételt hulladékégetésével. Felkérjük Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatát és önkormányzati képviselőinket, hogy akadályozzák meg az egészséget, a környezetet nagymértékben károsító cementgyár- és hulladékégető üzem, az azt kiszolgáló tapolcai kőbánya beindítását.”
A fentiekkel egyetértők aláírásait gyűjtik májusban a cementgyár működését ellenző Civil Munkacsoport tagjai, azaz civil szervezetek, orvosok, ügyvédek, vállalkozók és azon környékbeli települések polgármesterei, akik politikai és gazdasági függetlenségükről már nyilatkoztak.
Miskolc városnak és lakóinak ugyan nagy szüksége van új munkahelyekre, kormányzati támogatásra, de nincs szüksége a jelenlegi környezetterhelést várhatóan jelentős mértékben tovább növelő ipari tevékenységre.
A cementgyár a lakott területtől még elfogadható távolságban működött régen, mára azonban szorosan beépült belterületi övezetbe tartozik, lakóházak veszik körbe. Gáztüzelésre tervezték, most azonban szénnel és olyan hulladékokkal fűtenék, melyek listájában veszélyes és nem veszélyes hulladékok egyaránt megtalálhatóak. Az engedélykérelem alapján látható, hogy a mostanáig leamortizálódott gyárban, kis beruházással ugyanazt a tevékenységet kívánják folytatni, mint korábban, a jelenleg elvárhatónál, lényegesen gyengébb technikai és technológiai feltételek mellett. A volt cementgyári berendezések használhatósága, üzembiztonsága, felújítása véleményük szerint nem felel meg az elvárható legjobb technológiai követelményeknek (angol rövidítéssel BAT).
A kezdeményezők széles körben számítanak a lakosság támogatására, hiszen már jelenleg is a legrosszabb levegőminőségi statisztikákkal rendelkezik a térség: Borsdo-Abaúj-Zemplén megyében az országos átlagot 15-20%-kal meghaladja a tüdődaganat gyakorisága. A Nemzeti Rákregiszter alapján megyénk a rosszindulatú daganatokat tekintve lényegesen az országos átlag felett van. A cementgyártás alkalmával légkörbe jutó por, leginkább súlyos, az élet minőségét rendkívül hátrányosan befolyásoló alsó-légúti és allergiás megbetegedéseket okoz. A cementgyártáshoz használt, alternatív fűtőanyagként alkalmazandó gumiabroncs (kb. napi 10 000 db) és vegyipari hulladék égetése során relatíve nagy mennyiségű, gáz halmazállapotú, igen mérgező rákkeltő anyagok is képződnek, és kerülnek ki a környezetbe. Ezen anyagok (dioxin, nehézfém vegyületek) már alig mérhető mennyiségben is kiemelten károsak, a szervezetbe kerülve pedig rosszindulatú átalakulást idéznek elő.
A Civil Munkacsoport az országos szakértői névjegyzékben szereplő független szakértőket kíván felkérni a HCM 1890 Kft. Cementgyár létesítése a Kft. Miskolc-hejőcsabai telephelyén megnevezésű környezeti hatásvizsgálati eljárásban benyújtott dokumentáció véleményezésére. Ennek finanszírozására támogatói kampányt is indítanak az internetes felületeken. Mint az üzem működésében érintett település, Kistokaj Község Önkormányzata már ügyféli jogállást kért, amihez várhatóan többen is csatlakoznak. A térség az elmúlt években élhető, fenntartható fejlesztési irányt tűzött ki célként. Számos turisztikai, ökoturisztikai, idegenforgalmi fejlesztés, szolgáltatás valósult meg, vagy éppen jelenleg halad a megvalósulás útján. A cementgyár hatásterületén, Miskolcon és a szomszédos településeken magas aranykorona értékű földeken folyik gabona-, és zöldség-gyümölcstermesztés, e tevékenységek folytatását is veszélyeztetné a káros anyagok kibocsátása. A kormányzat tájékoztatása szerint 1000 hektáros iparterületre új munkahelyteremtő beruházásokat terveznek, melyek nem valósíthatók meg, ha Miskolc és környéke a cementgyár túlzott légszennyezése miatt garantáltan átlépi a felső határértékeket.
A Civil Munkacsoport álláspontja szerint Miskolc és környéke számára több hátrányt, mint előnyt jelent a tervezett cementgyári beruházás.
A nyilvánosság tájékoztatása és bevonása érdekében a munkacsoport folyamatosan tölti információkkal a rövidesen elérhető honlapot (http://miskolcicementgyarstop.com) és várja a lakossági véleményeket is a https://www.facebook.com/miskolcicementgyarstop közösségi oldalon. Az aláírásgyűjtő ív ezeken az elérhetőségeken tölthető le, de ahttp://www.peticiok.com/miskolci_cementgyar_stop oldalon online is aláírható, június elsejéig.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek