2024. 07. 1. hétfő

Tihamér, Annamária
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

A Zöld Szikszóért

Fontos lépéseket tett Szikszó az  elmúlt időszakban az alternatív energia felhasználás terén.  Februárban egy elektromos gyorstöltő állomást avattak, amelyet egy másik töltőállomás is követ  hamarosan a polgármesteri hivatal melletti parkolóban- tudtuk meg Füzesséri Józseftől, Szikszó polgármesterétől.
Ma már bátran állíthatjuk , Szikszó elöl jár a különleges kezdeményezésekben, innovációban, környezetünk védelmében- mondja Füzesséri József- Februárban például az ipari parkban  egy olyan tudásközpontot avattunk, amely a környezettudatosságot népszerűsíti majd.  A két elektromos töltőállomás mellett egyfajta példaként elektromos autót is használatba állítottunk, ezzel is védve környezetünket, csökkentve költségeinket.

Szikszó Önkormányzata fejlesztések segítségével akarja növelni a zöld energia részesedést.   A tervek szerint napelemek segítségével lesz környezetbarát és energia takarékos az új  Egészségügyi   Centrum és a városi óvoda üzemeltetése.

A tervek mellett az eredményekről is beszámolt Füzesséri József. Nemrégiben egy napelem rendszer felszerelésére nyert pályázatot az önkormányzat. A 49 millió forintos beruházásból 43 millió forint a támogatás.  Két helyszínre – a sportcsarnokra és az inkubátor házra – kerülnek fel a rendszerek.  A beruházással  jelentős   költséget spórol meg az önkormányzat, hiszen az Inkubátor Házban az áramszámlát, a sportcsarnokban pedig 2,5 millió forinttal tudják csökkenteni a fenntartási költségeket. Az is fontos elem ebben a sikerben, hogy a napelem rendszer 25 éves garanciával kerül beüzemelésre, ami azt jelenti: még a 25 év után is 80 százalékos teljesítményre képes.

De nem szeretne itt megállni a település. A cél az minél több zöld energiát használjanak fel, és azokban az intézményekben, ahol ez nem lehetséges, minél kevesebbet a hagyományos módokból.  Ezért is készül most pályázat a sportcsarnok felújításra, amely az energia megtakarítást szolgálja. A beruházás értéke megközelíti a 150 millió forintot.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek