2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

A világ legnagyobb ördögrája-rezervátuma

A világ legnagyobb ördögrája-rezervátumát mutatták be pénteken Jakartában: a csaknem 6 millió négyzetkilométeres térségben különös figyelmet fordítanak a hatalmas „szárnyú” halak védelmére.

Az indonéz illetékesek egyúttal abban is bíznak, hogy a rezervátum hozzájárul a szerteágazó szigetvilág idegenforgalmának fellendüléséhez.

Egy új törvény teljes védettséget biztosít az ördögrájáknak a délkelet-ázsiai országot ölelő vizekben, amelyek korábban keresett rája- és cápavadász területnek számítottak.

A Conservation International nemzetközi természetvédelmi szervezet üdvözölte a lépést, és rámutatott, hogy a rezervátum létrehozásához az a kormánytámogatással készült tanulmány is hozzájárult, amely kimutatta, hogy egyetlen ördögrája egymillió dolláros idegenforgalmi bevételt vonz élete során, miközben a befogott és leölt állat legfeljebb 40-500 dollárt ér.

Évente turisták hadai érkeznek búvárkodni a világ egyik legszínesebb biodiverzitású vizeinek tartott indonéz térségbe, és a ráják a legkedveltebb látványosságok közé tartoznak. A vízi óriások úszóinak fesztávolsága a 7,5 métert is elérheti. Az úszókat gyakran szárnyakként is emlegetik, mivel a rája olyan fenségesen halad velük a vízben, mintha repülne.

A ráják általában nem félnek az embertől, barátkozóak és intelligensek: a halak közül nekik van a legnagyobb agyuk a testükhöz viszonyítva. Az utóbbi években erősen visszaesett a ráják száma, mivel Kínában a hagyományos gyógyítás egy alapanyagának számítanak, és alaposan megnőtt irántuk a kereslet.

Az indonéz tengerészeti és halászati minisztérium egy vezetője, Agus Dermawan szerint Indonéziában alakult ki a világ második legnagyobb rájaturizmusa, amelynek évi bevétele eléri a 15 millió dollárt. Megfelelő irányítással Indonézia az ördögrája-turizmus első számú célországává válhat a világon az ország adottságai, a számtalan korallzátony és sziget miatt – fűzte hozzá.

Indonézia azon kevés helyek közé tartozik, ahol az ördögrája mindkét faja megtalálható: az atlanti ördögrája és a korallzátonyok környékét kedvelő másik faj is. Az új törvény mindkét ördögrájafajra kiterjed.

MTI

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek