2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
A Föld napja alkalmából ismét Elektromobil verseny

A Föld napja alkalmából ismét Elektromobil verseny

A Föld napja alkalmából ismét Elektromobil versenyOrszágos körkép a készülődésről


  • Nyolcvan csapat áll a rajtvonalra

  • A tavalyi győztes debreceni Gocar csapat kocsija már tesztelési fázisban

  • A kecskeméti “Kuvaszok” éjjel-nappal szerelnek

  • A verseny napjára színes program-kavalkádot ígérnek a szervezők

  • Szujó Zoltán élőben közvetíti a versenyt

Április 17-én, Miskolcon több száz tehetséges, az innovációs fejlesztéseket a nemzetközi trendekkel és hazai kreativitással ötvöző lelkes ifjú mérnökhallgató mutatja be elektromos hajtású járműveit. Az idei Elektromobil versenyt is több hónapos előkészületek előzték meg; a játékszabályok által előírt több fordulós szakmai és gyakorlati megmérettetés alapján végül 80 csapat állhat a rajtvonalhoz. A műszaki mérnökképzés debreceni, kecskeméti, miskolci, budapesti és nyíregyházi fellegvárai mellett mindenki nagy izgalommal várja a nemzetközi és a középiskolai csapatokat is.

Körbekérdeztük a csapatokat, mi zajlik a kulisszák mögött.
A 2009-es győztes debreceni csapat a sikert azzal igyekszik megduplázni, hogy a tavalyi teamből idén kettőt kreáltak, így a sikeres Gocar mellett az MK Interceptor is versenybe száll. Kérdésünkre elmondták, hogy „a Gocar autó új vázszerkezete alumíniumból készül, melyhez közepes árkategóriás BMX bicikli alkatrészeket használnak. A kocsi már tesztelési fázisban van, működőképes, az optimális gyorsulását és sebességét állítják be az áttételekkel, illetve kisebb finomítások vannak még hátra. Ha elkészül, jöhet a festés és a külső borítás.”

A kecskemétiek Kuvasz csapatának tagja Varga János azt mesélte, hogy “nem egyszer volt példa rá, hogy hétvégén összejöttünk és hajnalig terveztünk. Ilyen volt az első határidő előtti hétvége is. Vasárnap reggel kezdtünk és hétfő hajnali 4-ig csináltuk. Nekem reggel 7:45-re a suliba kellett mennem, de még tudtam, hogy nem vagyunk készen. Magammal vittem a laptopom és még a buszon is kénytelen voltam rajzolni. Folyamatosan tartottam a kapcsolatot csapat társammal, aki otthon a terv leírását készítette. Alig 20 perccel a határidő előtt értem haza és még összegeznünk kellett a rajzokat. Meglehetősen izgalmas napunk volt, de sikerült 1-2 perccel a határidő előtt elküldeni a kívánt rajzokat.”

Mindnyájuk közös tapasztalata, hogy egy ilyen kreatív, az elméleti tudás mellett a gyakorlatiasságot, rugalmasságot, közös gondolkodást, munkamegosztást és csapatmunkát is igénylő megmérettetéshez „bizony sok témában kell otthon lennie az embernek”. Elmondásuk szerint ez a verseny nem csupán a bizonyításról szól, hisz olyan emberekkel ismerkednek meg, akikre mindig lehet számítani.

Miskolc belvárosában, a Görgey út mentén április 17-én nagyszabású program kavalkádban lesz része a látogatóknak. A körversenyek és gyorsulási futamok izgalmait az autóversenyekről is jól ismert Szujó Zoltán élő közvetítésében élvezhetik a látogatók és a szurkolók. A vállalat innovációs és környezettudatos filozófiája az egész napos eseményfolyam kínálatában is tetten érhető majd. A Bosch Ligetben kreatív, szabadtéri akadályversenyen mérhetik össze tudásukat felnőttek és gyerekek. A WWF – hasznos, hétköznapi környezettudatos tippekkel felpakolt klímaautója mellett robotbemutató, jégszobrászat, Rally-autó bemutató és zenés, színpadi előadások sora szórakoztatja majd a nagyérdeműt.

„Az autóversenyek, a műszaki területek köztudottan többnyire a férfiakat érdeklő témák. (…) mivel a verseny egyik fő célja a mérnökszakma széleskörű népszerűsítése, mindenképp szerettük volna a szebbik nem képviselőit is a verseny vérkeringésébe bekapcsolni. Két versenyt is indítunk; a legtehetségesebb futamindító lányok mellett keressük az Elektromobil szépét, aki nagykövetként egy éven keresztül képviseli a versenyt és az általunk közvetített értékeket, a környezetvédelem- és a mérnökszakma fontosságát, Miskolc város és a Bosch vállalati imidzsét.”– mondta el Zemlényi Tamás, az Elektromobil 2010 főszervezője.

Fotó:bosch

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek