2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

A fehér homlokú fehérhomlokú

Fehérhomlokú maki érkezett a Miskolci Állatkertbe

Több mint egy évtized után ismét látható hím fehérhomlokú maki a Miskolci Állatkertben. Az elmúlt években az állatok kifutója előtt álló látogatók kicsit talán tanácstalanul szemlélték a két makit, akiknek homloka – nevükkel ellentétben – barna színű. Most azonban már mindenki számára érthető lehet, hogy miért is kapták ezek az állatok ezt a nevet: a hímek arcát övező szőrzet ugyanis valóban fehér színű.

A két nőstény, akik még a kilencvenes évek közepén érkeztek Miskolcra, 1998-ban maradtak özvegyen, azóta kettesben élték mindennapjaikat, egészen mostanáig. A nyár folyamán Csehországból, az Olomouci Állatkertből érkezett hozzájuk egy hím, aki a kötelező karanténidő letelte után összeköltözhetett új társaival.

A fehérhomlokú makik (Eulemur albifrons) Madagaszkár szigetének északkeleti területén, a trópusi erdőkben őshonosak. Mint Madagaszkár élővilágának többi tagját, őket is leginkább élőhelyük elvesztése, az erdőirtások és az emberi környezet terjeszkedése veszélyeztetik. Ezért a fehérhomlokú maki természetvédelmi státuszát is sebezhetőnek minősítik.

A világ állatkertjeiben a nyilvántartások szerint mindössze 150 fehérhomlokú makit tartanak, közülük immár hárommal – Magyarországon egyedül – a Miskolci Állatkertben találkozhatnak a látogatók. A tizenhárom éves hím gyorsan összeszokott a két nősténnyel, és a Trópusi házban bárki megtekintheti őket.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek