2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A csodálatos bazalt-lepény

Magyarország és Európa legnagyobb bazalt platója a Medves fennsík. Egy óriás bazalt-lepény, csaknem 13 négyzetkilométeréből majdnem 8 négyzetkilométernyi rész esik magyar területre. Bazalt takarójának vastagsága 11-107 méter vastagság között változik.

Körötte vulkáni tanúhegyek, mint a Salgó, Boszorkány-kő, Pécskő, Somlyó, Szilvás-kő és a bárnai Nagy-kő.

Mondják, a csodálatos bazalt-lepénynek mágikus ereje van, rabul ejti, ki csak egyszer is magába szívta szépségét. Különleges erőiről beszélnek, kik az ezotériára fogékonyak. Keresik-kutatják, miben rejlik titka, pedig csak egyszerűen: SZÉP! A fenséges laposra ráborul a közeli égbolt, s az ember érzi, milyen mákszemnyi része a csodás természetnek.

Rétek, legelők, ligetes erdők váltják egymást. Nyáridőben madárdal zeng, a havas tájat vaddisznó váltók szabdalják.

Nem ok nélkül szerveznek ide fotó túrákat. Géppel a vállán kezdő fotósok is csodás képeket készíthetnek, hiszen maga a táj csodás, mit lehet azon elrontani? A fennsíkon sétálva látni a Mátrát, a közeli Salgóból és a somoskői várból pedig tiszta időben a Kárpátok közeli hegyvonulatait is. Könnyű sétautak kínálják itt magukat: mondhatni, nem tud az ember olyan idős lenni, hogy ne azt érezné, ezt a helyet neki teremtették!

Mély hasadékaiban nemritkán nyáron is hó van, az iránytűt „titokzatos” erők térítik el, bazalt oszlopok magasodnak az égre, igen, ez Szilvás-kő, a Medves vidékének igazi gyöngyszeme!

A csúcsra való feljutást legfeljebb kisebb emelkedők nehezítik, bakancsra fel hát, ezt 60-on túl sem lehet kihagyni!
         

Orgonasípokra emlékeztető, megdőlt bazalt oszlopok alkotnak bazalt zuhatagot, Sárkánytorok-barlang omladéklabirintusa. Barlangszerű járatok. A tetőszintbe mélyedő széles hasadékok a felhagyott bányajáratok beomlásával keletkeztek, közülük több mint tíz járatot már feltártak a barlangászok. Igen ritka barlang-típus ez, konzekvencia barlangnak is nevezik.

A természet alkotta csodák lenyűgözik a látogatót. S érdemes tudni azt is, itt felkészültek a vendégek fogadására: van hová betérni ételre-italra, pihenőre.
         

Salgótarján területén, Baglyas-kő vulkáni bazalt sziklájára épült a Baglyaskő-Vár Természetvédelmi Látogatóközpont, melynek belső kiállító terében a Novohrad-Nógrád Geopark természeti és kulturtörténeti értékeit lehet megtekinteni.

Kertjében a Kárpát-medence őshonos fás szárú növényeit mutatják be.

Lehet ez a környékre tervezett túrázás kiinduló pontja, de lehet akár befejezése, „levezető mozgása” is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek