2024. 05. 11. szombat

Ferenc
1 EUR 388 HUF
1 GBP 451 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Zöld-Hírek
  • »
  • 2009. évi Zöld Hét: Éghajlatváltozás – cselekedj és alkalmazkodj
2009. évi Zöld Hét: Éghajlatváltozás – cselekedj és alkalmazkodj

2009. évi Zöld Hét: Éghajlatváltozás – cselekedj és alkalmazkodj

2009. évi Zöld Hét: Éghajlatváltozás – cselekedj és alkalmazkodjA végleges formáját majd a decemberi Koppenhágában tartandó konferencián elnyerő új nemzetközi éghajlat-változási megállapodás okán magától értetődő, hogy az Európai Bizottság által a brüsszeli Charlemagne épületben június 23. és 26. között megrendezett 2009. évi Zöld Hét konferencia középpontjában is az éghajlatváltozás áll.
 

Az európai környezetvédelmi politikával foglalkozó legnagyobb éves konferencia, a Zöld Hét, a „cselekedj és alkalmazkodj” mottó jegyében az üvegházhatású-gázok kibocsátásának uniós és világszintű csökkentése és a már folyamatban lévő éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás által felvetett igen sokrétű problémát fogja körüljárni. Az előadások közül nyolc még azt is megkísérli, hogy reális képet adjon a 2050-re vizionált alacsony szén-dioxid-kibocsátású világról. A háromnapos eseményre több mint 4 000 európai és a világ többi részéből érkező résztvevőt várnak. A konferencia június 26-án José Manuel Barroso bizottsági elnöknek a koppenhágai megállapodás kilátásairól megtartott programbeszédével zárul.

Stavros Dimas környezetvédelmi biztos így nyilatkozott: „A közelgő koppenhágai konferenciának köszönhetően minden esély megvan arra, hogy a 2009-es év a fordulat éveként kerüljön be a történelemkönyvekbe a veszélyes méreteket öltő éghajlatváltozás és a tömeges emberi szenvedés elleni küzdelem kapcsán. A Zöld Hét átfogó programkínálatának köszönhetően a résztvevők megoszthatják ismereteiket az éghajlatváltozással összefüggő kihívások azon vonatkozásainak széles körével kapcsolatban, amelyeket a politikai döntéshozóknak, a gazdasági szereplőknek és a szélesebb értelemben vett társadalomnak nagyon sürgősen meg kell oldania. ”

Négy témakörben 36 előad ás

Az idén kilencedik alkalommal megrendezett Zöld Hét konferencia és a kapcsolódó kiállítás a környezetvédelmi párbeszédnek, tapasztalatcserének, valamint a szakértelem és a bevált gyakorlati megoldások megosztásának egyik legfőbb, évente megismétlődő fó rumává vált.

A konferencia a kormányzati körök különböző szintjeit, nemzetközi intézeteket, az üzleti élet szereplőit, nem kormányzati szervezeteket, valamint a tudományos világot és a felsőoktatást képviselő résztvevők találkozására ad alkalmat. A cél azoknak az eszközöknek a megvitatása, amelyek alkalmazásával a jelenlegi és a jövőbeli generációk számára egyaránt a leghatékonyabban biztosítható Európa környezetének védelme és javítása. A konferencia minden érdeklődő előtt nyitott, az eseményre a belépés ingyenes. Eddig több mint 4 000 résztvevő regisztrált.

A Zöld Hét négy téma köré rendezve tekinti át az éghajlatváltozás kérdéseit: az EU éghajlatváltozással kapcsolatos politikái; a nemzetközi vetület; éljünk együtt az éghajlatváltozással; valamint 2050: a szén-dioxid-kibocsátás nélküli társadalom víziója. A rendezvény programjában 36 előadás – ezek közül néhány a Friends of Europe brüsszeli agytröszttel közös szervezésben –, valamint kisebb kísérő előadások szerepelnek.

A napirendre tűzött témák között szerepel az EU éghajlat-változási és energiaügyi csomagjának végrehajtása, az éghajlatváltozás hatása a foglalkoztatásra és a társadalmi kohézióra, a biodiverzitás éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásának lehetséges módjai, a gazdaság „zöldítése”, a mezőgazdaságot érintő kihívások, a nemzetközi biztonsági vonatkozások és a szén-dioxid elkülönítésével és tárolásával kapcsolatos legfrissebb fejlemények.

Dimas biztos beszédet tart a magas rangú küldöttek részvételével zajló nyitó konferencián, illetve a „Koppenhágába vezető út” témájának szentelt záró ülésen is. Barroso elnök mellett a záró ülésen felszólal Andreas Carlgren, svéd környezetvédelmi miniszter és a Kínai Tudományos Akadémia képviseletében Wang Yi professzor.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

125912
Kepes András a kétezres évek elején volt a lokálpatrióta „Vendégségben Miskolcon” programban a város vendége. Most, május 11-én azonban újra itt lesz …