2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

100 milliárd eurós mentőöv a spanyol bankoknak

Az eurózóna pénzügyminiszterei június 9-én megállapodtak a spanyol bankoknak nyújtandó mentőöv összegében.

100 milliárd eurós keretösszegre tettek ígéretet az EU-s pénzügyminiszterek szombaton, azonban nem írtak elő további megszorító intézkedéseket. A mentőcsomag közvetlenül az állami bankmentő alapba kerül, és teljes egészében a bankok feltőkésítése fordítják. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) előzőleg 40 milliárd euróra becsülte a spanyol bankszektor pótlólagos tőkeszükségletét.

Spanyolország a negyedik euróövezeti ország, amely gazdasága pénzügyi beavatkozásra szorul, azonban a másik három mentőövvel kisegített országgal ellentétben a miniszterek szerint Spanyolország már bebizonyította, hogy jó úton halad a reformok terén, így nincsen szükség újabb reformok előírására. Az uniós országok értésre adták azt is, hogy a támogatás nem jelentheti a túlzott államháztartási hiány leszorítására kidolgozott menetrend megváltoztatását.

Az eurócsoport felkérte a Nemzetközi Valutaalapot, hogy vegyen részt a majdani támogatási program végrehajtásában és ellenőrzésében. Ez azt is jelenti, hogy az IMF – a korábbi mentőcsomagoktól eltérően – ezúttal várhatóan nem járul hozzá pénzügyileg a nemzetközi támogatáshoz.

Az ország esetében Brüsszel és az IMF rekordsebességgel reagált, ugyanis pozitív döntéssel befolyásolni kívánták a hétfői piacnyitást, valamint a görög választások végkimenetelét is.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…