2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Új tárgyalási nap – Szexuálisan zaklatta a papja gyerekként, most mégis ő a vádlott

Új tárgyalási nap – Szexuálisan zaklatta a papja gyerekként, most mégis ő a vádlott

Gyerekként szexuálisan zaklatta a papja, most mégis ő a vádlott

Pető Attila először 13 évesen szenvedte el papja szexuális molesztálását. Négy év múlva fordult az egyházi hatóságokhoz először. Azóta 18 év telt el, mégsem kapott elégtételt. Sőt egy olyan büntetőper újabb tárgyalási napja következik jövő csütörtökön, amelynek vádlottja a Magyar Helsinki Bizottság ügyfele lett.

„Gyerekkoromban szexuális bántalmazás áldozata voltam, amiről évekig egyáltalán nem, vagy csak nehezen tudtam beszélni. Amikor szerettem volna, hogy mindennek következményei legyenek, akkor nem kaptam segítséget azoktól az emberektől, akikre felnéztem és akikben megbíztam. A pap, akit apámként szerettem cserbenhagyott. A bántások, csalódások arra sarkalltak, hogy küzdjek azért, hogy mással ne történhessen meg, hogy gyerekként a papja az alsónadrágjába nyúl, és akiktől majd segítséget kér, éppen azok alázzák meg. Ezt a célomat végig tisztelettel, tisztességesen és bűnös, jogtalan eszközök nélkül próbáltam meg elérni. Mélyen vallásos, istenfélő ember vagyok, akinek fontos az egyháza, annak megújulása, az, hogy annak elöljárói meghallják azoknak a hangját, akik elesettek, kétségbeesettek és segítséget kérnek” – mondja a 35 éves Pető Attila.

Szülei még kiskorában elváltak, őt és testvéreit édesanyjuk nevelte egyedül. A kisfiú számára sokat jelentettek a plébánián dolgozó Balázs atyával folytatott beszélgetések. Az akkori kispap azonban az évek folyamán többször molesztálta őt. Erről évekig nem volt képes beszélni senkivel, majd 17 éves korában tanára érdeklődésére kifakadt. De sem a plébános, sem tanárai nem kísérték el őt az egyházi hatósághoz, hogy bejelentést tegyen. Egyedül kellett elmondani sérelmét a bizalmatlan felnőtteknek. Annyi azért történt, hogy Balázs atyát áthelyezték, de továbbra is foglalkozott gyerekekkel egyházi kötődésű rendezvényeken. Mindez Pető Attilát csalódottá tette.

Igyekezett elfelejteni a történteket, ám a katolikus papok által elkövetett szexuális zaklatások és különösen azok egyházon belüli eltussolása nyomán 2015-ben úgy döntött, mindent megtesz azért, hogy ne maradjon következmények nélkül a rajta esett sérelem. Nem csak maga miatt jutott erre az elhatározásra, hanem a mostani gyerekek védelme érdekében, akik Balázs atya vonzáskörébe kerültek.

Pető Attila többször próbálkozott egyre magasabb szinteken, számára mégis úgy tűnt, a hitegetésen kívül éveken át semmi sem történt. Nem tájékoztatták a vizsgálatról, pszichológiai vagy egyéb segítséget sem kapott. Felzaklatta az is, amikor a hazai katolikus média arról adott hírt, hogy itt csak elvétve fordulhattak elő papi molesztálási ügyek, és ezek sem róhatók fel az egyháznak.

Ezek után többször próbálta elérni a vizsgálatot vezető Süllei László atyát és az időközben püspökké szentelt, apjaként tisztelt egykori plébánosát, Snell Györgyöt, hogy válaszoljanak kérdéseire. De érdemben soha nem álltak vele szóba.

Sőt próbálkozásait, válasz nélkül hagyott ismétlődő SMS-eit és telefonjait követően az egyház nevében feljelentették őt zaklatás miatt. 2019. augusztus 20-án rendőrök szálltak ki érte az otthonához, majd megbilincselve előállították, és 6 órán át tartották fogva.

2020 márciusában a korábban megszüntetett nyomozást az ügyészség újraindította ellene, az ügyész megrovásban akarta részesíteni. Ezt nem fogadta el, mert nem követett el bűncselekményt. 2020 júliusban vádat emelt az ügyészség. Ártatlanságát most a bíróságon akarja bizonyítani.

„Mérhetetlen igazságtalanság, hogy Pető Attilának kell bíróság elé állnia, őt viszik el bilincsben a rendőrök azok feljelentése alapján, akik tétlenek voltak, amikor az áldozatokat kellett volna megvédeniük, és a megfelelő eljárásokat kialakítaniuk a gyerekek támogatására” – mondja Ivány Borbála, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje.

Pető Attila kiállása eredményeként végül 2021. márciusban a katolikus egyház gyermekvédelmi felelőst nevezett ki, és megerősítette az gyermekek védelmét szolgáló képzést. Erdő Péter úgy nyilatkozott, hogy az egyház köszönettel tartozik neki, fellépése következtében változások indultak.

Pető Attila tárgyalása 2022. május 5-én, csütörtökön délelőtt fél 9-kor a Pesti Központi Kerületi Bíróság földszinti 7. tárgyalótermében folytatódik. A tárgyalás nyilvános, a sajtónak regisztrálni kell. Előfordulhat, hogy már most ítélet születik a perben.

***

Ügyfelünk itt meséli el a történteket:

Először szólal meg a férfi, akit kisgyerekként egy pap szexuálisan zaklatott – YouTube

https://rtl.hu/rtlklub/fokusz/peto-attila-kozel-husz-eve-probal-ervenyt-szerezni-az-igazanak-zaklatas-egyhaz-balazs-atya-hazon-kivul

https://rtl.hu/rtlklub/hazonkivul/egy-pap-aldozata-akibol-megprobaltak-bunost-faragni-peto-attilat-tizeneves-koraban-molesztalta-egy-pap

És itt írnak részletesen ügyéről:

Vezetőszáron vitték el egy pap áldozatát, az ünnepi mise végéig nem engedték ki (444.hu)

https://444.hu/tldr/2021/02/03/mert-feltik-sajat-jo-hiruket-mikozben-elfelejtik-az-aldozatok-szenvedeset

Az első tárgyalási napról: https://444.hu/2021/09/16/peto-attila-vegul-a-birosagon-tudta-feltenni-a-kerdeseit-az-erseki-helynoknek

Blogposztunk itt olvasható: https://helsinkifigyelo.444.hu/2021/09/13/vadlottkent-all-a-birosag-ele-az-egykori-ministrans-fiu-akit-szexualis-bantalmazott-a-papja

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…