2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Több mint 50 szakmai díjat adtak át a Virágos Magyarország jubileumi versenyén

Több mint 50 szakmai díjat adtak át a Virágos Magyarország jubileumi versenyén

Győr lett a legvirágosabb nagyváros a Virágos Magyarország verseny jubileumi, 30. évében. Hazánk meghatározó környezetszépítő versenye 1994 óta mára az ország legnagyobb közösségi mozgalmává érett, amit jól mutat, hogy idén minden korábbinál több pályázatot nyújtottak be a települések. 

 A 30. jubileumi Virágos Magyarország verseny nagyvárosok kategóriájában Győr képviselője vehette át a fődíjat, míg a 30 ezer lakosnál kisebb városok közül Paks végzett az élen. Varsány lett a legvirágosabb ezer főnél népesebb falu, a legkisebb települési kategória fődíját pedig Alsómocsolád nyerte. A Miniszterelnökség különdíját a városok közül Hajdúnánás, a falvak mezőnyében Rajka érdemelte ki. A Magyar Turisztikai Ügynökség különdíját Hajdúszoboszló és Salföld kapta.

 

A nagyszabású ünnepi gálán öt települési kategóriában, hat kiemelt témában hirdettek győzteseket. A versenyre érkezett 492 pályázatot a 180 tagú, önkéntes kertész-, tájépítész- és településtervező mérnökökből, valamint turisztikai szakemberekből álló szakmai zsűri értékelte. A szemet gyönyörködtető virágos közterületek, zöldfelületek, közparkok és fasorok bírálata során a Virágos Magyarország nagy hangsúlyt helyez a fenntarthatóságra is. Ennek szellemében idén első alkalommal nevezhettek a települések az Energiaügyi Minisztérium az Év zöld innovációja-díjára. A kategória elismerését a zöldfelületi csapadékvíz-gazdálkodás új módszereinek példaértékű alkalmazásáért Kecskemét érdemelte ki.

 

A Belügyminisztérium Virágos Önkormányzatért díja több kategóriában is gazdára talált, köztük a legvirágosabb budapesti kerület idén a XIII. kerület lett. Az Építési és Közlekedési Minisztérium és a szervező bizottság elnökének közös díját, a Virágzó közösség címet Szederkény nyerte el. A Fővédnöki díjat Bókaháza vihette haza. A szervező bizottság jubileumi különdíját Székesfehérvár kapta.

 

Erdei Bálint, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese a díjátadón kiemelte: „A Virágos Magyarország nemcsak közösségi és környezeti értéke miatt meghatározó kezdeményezése hazánknak, hanem turisztikai szempontból is kiemelkedő, hiszen a verseny keretében és szellemében kialakított esztétikus és korszerű köztereink fontos részét adják országimázsunknak is. A Magyar Turisztikai Ügynökség büszkén támogatja ezt a nemes versengést, amelynek igazi végső nyertese Magyarország.”

 

A gála zárásaként Zalakaros és Debrecen képviselői megkapták megbízólevelüket, így mint a tavalyi verseny kiemelt díjazottjai – ezer fő feletti, valamint 30 ezer fő feletti városok kategóriájában – ők képviselik hazánkat a 2024-es Entente Florale Europe nemzetközi tájépítészeti és virágosítási versenyen.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…
Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…