2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Szépirodalmi és fotós pályázatot hirdet a Debreceni Nagyerdőért Természetvédelmi és Kulturális Egyesület 

Szépirodalmi és fotós pályázatot hirdet a Debreceni Nagyerdőért Természetvédelmi és Kulturális Egyesület 

Az erdő titkait mutathatják be saját tapasztalataikon keresztül a gyerekek

Titkot rejt az erdő címmel hirdet országos vers- próza- és meseíró pályázatot a Debreceni Nagyerdőért Természetvédelmi és Kulturális Egyesület. Nyolcadik alkalommal rendezi meg az egyesület a különleges versenyt. A természetvédelmi-irodalmi pályázattal a 6-19 éves kategóriát célozzák meg. Idei újítás, hogy fotós kategóriába is külön címen jelentkezhetnek a gyerekek. A rendezvény fővédnöke Halász Judit, Kossuth- és Jászai díjas színművész, aki ötödik éve támogatja a rendezvényt.

Tavaly közel kétezer pályamű érkezett

2022-ben 816 szépirodalmi és 1016 természetfotós pályázatot küldtek be a fiatalok. A szervezők remélik, hogy az idei évben ezt is túlszárnyalja majd a jelentkezések száma.

A kategóriák első hat helyezettje értékes ajándékokkal lesz gazdagabb, a beérkezett pályaművekből pedig, (az Agrárminisztérium támogatásával) a hagyománynak megfelelően, idén is színvonalas mesekönyv készül. A kötetből minden versenyző kap majd egy-egy példányt, és az erdei iskolákba is eljuttatják. Az egyesület támogatásával pedig bárki polcán ott díszeleghet majd.

„Az idei a nyolcadik alkalom, hogy különleges természetvédelmi-irodalmi pályázatunkat meghirdetjük. A verseny célja, hogy a fiatalok saját, személyes tapasztalataikat írják le a természetjárásról. Idén külön kategóriaként már a fotós pályaműveket is nagy szeretettel várjuk a mesék és versek mellett. Ezeket Velünk élő természet gyerekszemmel címen, szintén három korcsoportban bíráljuk majd el” – árulta el Marincsák Ibolya, a Debreceni Nagyerdőért Természetvédelmi és Kulturális Egyesület elnöke, szervező. Hozzátette, a program évek óta tartó töretlen sikere abban rejlik, hogy „megunhatatlan” – a gyerekek a pályázattal együtt nőnek fel.

Halász Judit az egyik fő támogató

A rendezvény szívügye Halász Judit Kossuth- és Jászai díjas színművésznőnek is, aki 2023-ban sem hagyja ki a színvonalas díjátadó-gálát, amelyet októberben rendeznek, a Vajdahunyad várában.

„Hihetetlenül jó és hasznos ez a kezdeményezés! A zsenialitása abban rejlik, hogy a költészetet és az irodalmat az ökológiával, a természetvédelemmel köti össze. Fontos, hogy a gyerekek már kisebb korban megtanulják, hogy mindkettő az életünk szerves része! A Földet óvnunk kell, a költészet és irodalom pedig rengeteg erőt, gondolatot, pluszt ad kicsiknek és nagyoknak egyaránt” – mondta Halász Judit, a rendezvény fővédnöke.

Mind a fotós, mind a prózai és verses pályázatokat a http://www.nagyerdoertegyesulet.hu/ és weboldalon várják. Jelentkezni az egész országból, sőt, a magyar tannyelvű, határmenti településekről is lehet!

A témaválasztás során az egyetlen megkötés, hogy a szövegek és képek kapcsolódjanak az erdőhöz, a környezethez, a hazai természethez. A beérkező pályaműveket ismert szakemberekből álló zsűri bírálja majd el. A beküldési határidő: augusztus 20. éjfél.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…
Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…