2024. 05. 2. csütörtök

Zsigmond
1 EUR 391 HUF
1 GBP 457 HUF

Útban Rióba, Tiszaújvároson át

Az Ifj. Márkus Gábor (IMG) Alapítvány a Magyar Triatlonsportért kuratóriuma a 2014-es pályázók közül különdíjban részesítette Lengyel Zsófiát, az FTC látássérült paratriatlonosát. 

Ennek értelmében a világbajnoki bronzérmes, világkupa második hellyel büszkélkedő, a 2016-os riói olimpiai indulásért küzdő  sportolónő hivatalos kísérőjével, Wirth Eszterrel együtt február 9-20. között Tiszaújvárosban edzőtáborozhatott.
A Tiszaújváros önkormányzatának anyagi támogatását is maga mögött tudó alapítvány mellett,  két alapító, a Márkus-család és a TVK-Mali Triatlon Klub is jelentős részt vállalt a két sportoló tiszaújvárosi edzőtáborozási hátterének megteremtéséből. Összefogásuknak köszönhetően Zsófi és Eszter a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) akkreditált edzőközpontjában, mely egyben a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) utánpótlás-nevelő bázisa is, minden igényt kielégítő feltételek mellett gyakorolhatott.  
„Ez volt az álmom!”
–    Már 2013-ban is pályáztam az Ifj. Márkus Gábor (IMG) Alapítvány a Magyar Triatlonsportért kuratóriumánál, melyhez tavaly is eljuttattam a beadványt – tudtuk meg hazautazásuk előtt Lengyel Zsófiától. – Nem számítottam rá, hogy különdíjban részesítenek, éppen ezért nagyon örültem ennek a rendkívüli lehetőségnek. Amit itt, Tiszaújvárosban kaptunk a Márkus-családtól, Balázstól és édesanyjától, Jutka nénitől, valamint a TVK-Mali Triatlon Klub szakembereitől, sportolóitól, minden várakozást felülmúlt. A Garden Panzióban abszolút otthon érezhettük magunkat. Az első héten Fodor Ágnes és Balogh Bence, a második héttől kezdve pedig Lehmann Tibor elnök-vezetőedző is maximálisan a segítségünkre volt sportszakmai és emberi szempontból egyaránt. Az edzésközpont, a klubház, a város adottságai ideálisak, minden egyben van, ami megkönnyíti a mi dolgunkat is. Ez volt az álmom! Biztos vagyok benne, hogy a tiszaújvárosi közel két hét komoly jelentőséggel bírt a felkészülésünkben. Nagyon köszönjük az itt töltött napokat! Május 23-24-én örömmel térek majd vissza ide, hogy a XXIV. Tisza Triatlon keretében már harmadszor megrendezendő paratriatlon országos bajnokságon megvédjem hazai elsőségemet.
Rekortán után jött a triatlon
–    Kicsi gyerekkoromtól fogva rendkívül nagy mozgásigényem volt, melyet szüleim sportolással próbáltak „orvosolni” – emlékezett vissza a sportos kezdetekre Zsófia. –  Úsztam, majd tíz éven át atletizáltam, a 100 méter volt a főszámom, de 20 éves koromra „kiöregedtem” és sajnos a londoni paraolimpiára sem sikerült kijutnom. Három évvel ezelőtt keresett meg dr. Litavecz Anna, a magyar paratriatlon válogatott szövetségi kapitánya azzal, hogy csatlakozzam hozzájuk. Kicsit félve, de belevágtam és azóta űzöm ezt a sportágat. Jelenleg Erdélyi Nándor és dr. Pécsi Annamária irányítja az edzéseimet. Első versenykísérőmmel (guide), Orbán Annával legnagyobb sikerünk az aquatlon világbajnokság bronzérme volt, de további szép eredményeket is elértünk. Tudtam, hogy ő tovább akar lépni, és miután tavaly jelenlegi sporttársammal, Wirth Eszterrel megismerkedtem, rövid időn belül az is világossá vált, hogy vele még eredményesebbek lehetünk.

Világkupa-ezüsttel debütáltak
–    2014. májusában Szegeden edzőtáborozott a paratriatlon válogatott, ott mutattak be bennünket egymásnak Zsófival – kapcsolódott a beszélgetésbe Wirth Eszter, aki „egyéniben” az Uniqua Team Újbuda SE színeiben triatlonozik. – Miután ismertették velem, mivel jár egy látássérült triatlonos hivatalos kísérése, nem sokat haboztam, elvállaltam. Tavaly szeptembertől alkotunk versenyzői párost. Másfél hónap közös munka után, első közös erőpróbánkon, egy olaszországi világkupa-futamon sikerrel debütáltunk, rögtön ezüstérmesek lettünk. Az elmúlt időszakban úgy érzem sikerült jól összehangolódnunk, melynek a versenyek mellett az edzéseken is nagy hasznát vesszük.  

Minél több pont reményében
–    Az idei szezont március 1-én, a dél-afrikai Buffalo City-ben kezdjük a 2015-ös első paratriatlon világkupán – vette vissza a szót az idén kommunikáció-média szakon végzős főiskolai hallgató Lengyel Zsófia. – A svájci Európa-bajnokság és a Chicagói világbajnokság mellett Londonban, Madridban és Yokohama-ban is indulni szeretnénk a világkupán, csakúgy, mint az augusztusi riói tesztversenyen. A szövetség az első két erőpróba költségeit fedezi, illetve néhány világkupa-induláshoz is támogatást nyújtanak. A fennmaradó költségeket saját erőből próbáljuk előteremteni, örömteli, hogy a család mellett az OTP is mellénk állt.   A sűrű program oka, hogy bár a riói olimpiai kvalifikáció-sorozat számunkra csak júniusban indul, addig is minél több pontot kell gyűjtenünk, a minél előkelőbb világranglistás helyezés érdekében. Ez ugyanis befolyásolja a világkupa-futamokon való rajthoz-állás lehetőségét is. Jelenleg a nyolcadik pozícióban vagyunk, így, ha ma lenne az olimpia, Eszterrel ott lennénk a PT5 kategória 10 résztvevője között. A mezőny azonban nagyon kiegyensúlyozott, így a sok-sok munka, a jó szereplések mellett óriási szerencsére is szükségünk van, hogy kvalifikáljuk magunkat az ötkarikás játékok indulói közé, de nagyon hiszünk benne, hogy sikerülhet! Rióban egyébként 3-3 női és férfi paratriatlonos kategóriában rendeznek majd versenyt. Nagyon kemény ellenfeleim vannak. A három szám közül az úszásban kell a legtöbbet fejlődnöm, de a kerékpározásban és a futásban is bőven van mit erősödnöm. Ennek érdekében edzőimmel és  Eszterrel új módszereket is kipróbálunk.   Sokat jelent nekem, lelkierőt ad, hogy dr. Litavecz Anna és Márkus Gergely, az Ifj. Márkus Gábor Alapítvány a Magyar Triatlonsportért alapítvány kuratóriumának elnöke, az ITU sportigazgatója is bízik bennem. Mindkettőjüknek nagyon hálás vagyok ezért!

Fotó:Lehmann Tibor (balról), Lengyel Zsófia, Wirth Eszter és Márkus Balázs a tiszaújvárosi edzőközpontban.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Bronzérem az Euro Trophy-n
Szabó Bende ROTAX MAX Euro Trophy Genk - 2024.04.12-14. KSB Racing Team Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Tro…

További cikkek

Nem létező áru
Több mint harmincmillió forint kárt okoztak azok a hamis termékek, amiket a legális áruk között találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési I…