2024. 05. 30. csütörtök

Janka, Zsanett
1 EUR 387 HUF
1 GBP 455 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Több százan mozogtak együtt a Szenior Mozgásnapon!

Több százan mozogtak együtt a Szenior Mozgásnapon!

A Nyugdíjasok Országos Szövetségének Szenior Mozgásprogramja a mozgással járó fájdalom legyőzésében segíti az idősebb korosztályt! A záróeseményen több száz nyugdíjas vett részt, így ez lett az első ilyen méretű szenior szabadidős sportesemény hazánkban.

Nordic walking, úszás, labdajátékok, bringázás, séta, labdajátékok – szinte minden sportágban legalább több tucat versenyző indult a Szenior Mozgásnapon. Bár a versenyeken csak egyetlen ember győzött, a Szenior Mozgásnapon résztvevő nyugdíjasok mindannyian nyertek: kellemes hangulatban eltöltött perceket, órákat, a mozgás révén örömet és számtalan hasznos információt az időskori mozgással és egészségmegőrzéssel kapcsolatban. A Szenior Mozgásnap a Nyugdíjasok Országos Szövetségének kezdeményezése, amely az első ilyen volumenű szabadidős sportesemény hazánkban, amelyet kifejezetten a 60 év felettiek számára rendeztek meg.
Ma Magyarországon a felnőttek kétharmada, míg a 60 év felettiek 80%-a él rendszeres fájdalommal, küzd valamilyen mozgásszervi megbetegedéssel.  A porckopás, a hát-, derék- és láb-, valamint ízületi fájdalmak általános népbetegségnek számítanak, és sajnos ezek nem gyógyíthatóak. A betegségek szintentartása csak a testsúly csökkentésével, a szervezet rendszeres mozgatásával lehetséges, de a panaszok miatt az érintettek jóval kevesebbet mozognak a kelleténél.  Az idősebbeknek a rendszeres mozgásra nem csak fizikailag, hanem szellemileg is szükségük van. Ugyanakkor a mozgás a szeniorok körében még ritkább, mint a fiatalok között.
A rendszeres mozgás előnyeit kommunikálva a Nyugdíjasok Országos Szövetsége 2017-ben hívta életre a Szeniormozgásprogramot. A kezdeményezés célja, a fájdalomcsillapítással kapcsolatos edukáció, illetve, hogy meghozzák a nyugdíjasok kedvét a rendszeres mozgáshoz. Az idei évben több tucat vidéki sporteseményzajlott, ahol a nyugdíjasok közösen mozoghattak, sportolhattak és megismerhették az egészséges életmódra vonatkozó ajánlásokat. Idén október 19-én rendezték meg a program záróeseményét Budapesten, a Sport 11 központban, amely ingyenesen bárki számára látogatható volt.
Az eseményen gyógytornászok, egészségügyi szakemberek segítették a résztvevőket abban, hogy mindenki megtalálja a számára legideálisabb mozgásformát. Ezzel kapcsolatban Juhász Eszter gyógytornász elmondta: „Első lépés minden esetben a fájdalomcsillapítás! A szenior korosztály általában 8-10 tablettát szed naponta kisebb-nagyobb egészségügyi problémáira, és ez jelentősen megterheli a szervezetet. A mozgásszervi fájdalmakat éppen ezért érdemes külsőleg használatos gélekkel, krémekkel csillapítani, amelyek akár 12 órán keresztül megszüntetik a fájdalmat.  A könnyed séta, a kerékpározás, az úszás, az idősebbek számára kifejlesztett szeniortánc mind-mind olyan mozgásformák, amelyek alapvetően kímélik az ízületeket, és bárki, akár idősebb korban is gyakorolhatja őket. Ezt hivatott bemutatni a Szenior Mozgásnap is és bízunk benne, hogy a résztvevő nyugdíjasok a mindennapokba is beépítik a kipróbált mozgásformákat, ezzel támogatva egészségüket és vitalitásukat.”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ez igazi rally lesz!
Idén 2024-ben a Diósgyőr ralin P14-es kategóriában állsz rajthoz Velezdi Eszter navigátoroddal. II.DIÓSGYŐR RALLY 2024 2024.05.25-27. Juhász Csab…

További cikkek

Tiltott rovarölő szereket találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei egy bolgár kamionban Békés vármegyénél. …