2021. 12. 7. kedd

Ambrus
1 EUR 364 HUF
1 GBP 428 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Több százan mozogtak együtt a Szenior Mozgásnapon!

Több százan mozogtak együtt a Szenior Mozgásnapon!

A Nyugdíjasok Országos Szövetségének Szenior Mozgásprogramja a mozgással járó fájdalom legyőzésében segíti az idősebb korosztályt! A záróeseményen több száz nyugdíjas vett részt, így ez lett az első ilyen méretű szenior szabadidős sportesemény hazánkban.

Nordic walking, úszás, labdajátékok, bringázás, séta, labdajátékok – szinte minden sportágban legalább több tucat versenyző indult a Szenior Mozgásnapon. Bár a versenyeken csak egyetlen ember győzött, a Szenior Mozgásnapon résztvevő nyugdíjasok mindannyian nyertek: kellemes hangulatban eltöltött perceket, órákat, a mozgás révén örömet és számtalan hasznos információt az időskori mozgással és egészségmegőrzéssel kapcsolatban. A Szenior Mozgásnap a Nyugdíjasok Országos Szövetségének kezdeményezése, amely az első ilyen volumenű szabadidős sportesemény hazánkban, amelyet kifejezetten a 60 év felettiek számára rendeztek meg.
Ma Magyarországon a felnőttek kétharmada, míg a 60 év felettiek 80%-a él rendszeres fájdalommal, küzd valamilyen mozgásszervi megbetegedéssel.  A porckopás, a hát-, derék- és láb-, valamint ízületi fájdalmak általános népbetegségnek számítanak, és sajnos ezek nem gyógyíthatóak. A betegségek szintentartása csak a testsúly csökkentésével, a szervezet rendszeres mozgatásával lehetséges, de a panaszok miatt az érintettek jóval kevesebbet mozognak a kelleténél.  Az idősebbeknek a rendszeres mozgásra nem csak fizikailag, hanem szellemileg is szükségük van. Ugyanakkor a mozgás a szeniorok körében még ritkább, mint a fiatalok között.
A rendszeres mozgás előnyeit kommunikálva a Nyugdíjasok Országos Szövetsége 2017-ben hívta életre a Szeniormozgásprogramot. A kezdeményezés célja, a fájdalomcsillapítással kapcsolatos edukáció, illetve, hogy meghozzák a nyugdíjasok kedvét a rendszeres mozgáshoz. Az idei évben több tucat vidéki sporteseményzajlott, ahol a nyugdíjasok közösen mozoghattak, sportolhattak és megismerhették az egészséges életmódra vonatkozó ajánlásokat. Idén október 19-én rendezték meg a program záróeseményét Budapesten, a Sport 11 központban, amely ingyenesen bárki számára látogatható volt.
Az eseményen gyógytornászok, egészségügyi szakemberek segítették a résztvevőket abban, hogy mindenki megtalálja a számára legideálisabb mozgásformát. Ezzel kapcsolatban Juhász Eszter gyógytornász elmondta: „Első lépés minden esetben a fájdalomcsillapítás! A szenior korosztály általában 8-10 tablettát szed naponta kisebb-nagyobb egészségügyi problémáira, és ez jelentősen megterheli a szervezetet. A mozgásszervi fájdalmakat éppen ezért érdemes külsőleg használatos gélekkel, krémekkel csillapítani, amelyek akár 12 órán keresztül megszüntetik a fájdalmat.  A könnyed séta, a kerékpározás, az úszás, az idősebbek számára kifejlesztett szeniortánc mind-mind olyan mozgásformák, amelyek alapvetően kímélik az ízületeket, és bárki, akár idősebb korban is gyakorolhatja őket. Ezt hivatott bemutatni a Szenior Mozgásnap is és bízunk benne, hogy a résztvevő nyugdíjasok a mindennapokba is beépítik a kipróbált mozgásformákat, ezzel támogatva egészségüket és vitalitásukat.”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kalandokkal tűzdelt 25. Jubileumi Mikulás Rally után beszélgetek Juhász Csabi raliversenyzővel. Megosztanád a portál olvasókkal, hogy miként is sik…
A 2021-es Gokart Országos Bajnokság, Rotax Max Senior kategóriában első helyezést ért el a 17 éves Juráncsik Balázs. Ezzel az éves eredményével kij…

További cikkek

Hirdetés

Friss hírek

Hirdetés

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum