2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Tim Gábor a Rabócsiringről Monzába indul

Tim Gábor a Rabócsiringről Monzába indul

Tim Gábor vanyarci autóversenyző életében először indult Rallycross futamon. Az elmúlt hétvégén a máriapócsi Rabócsiringen mutatkozott be a Magyar és FIA CEZ bajnokság STC-1600-as kategóriájában. A kategória 12 indulójából a hetedik helyet szerezte meg élete első RX versenyén, egy jelentősen gyengébb autóval.
A magyar versenyző ugyan a Clio Cup Europe idei első versenyére készült már fejben, de a kínálkozó lehetőségre nem mondhatott nemet. A GFS Motorsport Egyesület nevezésében, a Palóczi Performance csapattal állt rajthoz a Magyar Rallycross Országos Bajnokság és FIA CEZ első hétvégéjén a Super Touring Cars 1600-as mezőnyében, ahol 12 induló várta a versenyeket.
Abszolút meglepetés volt a lehetőség, hogy idén a Rallycross bajnokságban is indulhatok. Hat pályaautós bajnoki címem van és egy amatőr rally bajnoki trófeám. Gondoltam, nem is lenne rossz egy mesterhármas, egy újabb szakágban bajnoki címet szerezni. Na, ez rendkívül nagyképűen hangzik, de tény, erre vágyom. Csak így tudok versenyezni, ha a győzelemért küzdhetek. Ez azonban nem az első hétvégén fog megtörténni, ezt már láttam a verseny előtt.” – latolgatta az esélyeket Tim.
A versenyző tudta, az első hétvégén nem lesz esélye a győzelemre. Tapasztalat hiánya és a technika sem volt megfelelő ehhez. Egy S1600-as Swift épül a számára, de ez nem készült el az idő rövidsége miatt, így a csapat a raliautóját hozta el a versenyre, mely minden tekintetben elmaradt a kategóriában szereplő autóktól.
„A verseny előtti teszten már tudtuk, itt a legjobb esetben is csak a hat fős döntőbe jutás lehet a célunk. Azonban a versenyek szabadedzései és a kvalifikációs futamok után még ezt is újra kellett értékelnem. Az autóm egy raliautó, nem a 4-5 körös futamokra, rövid távra lett kitalálva, hanem rali versenyekre. Jelentős lóerő és súlyhátrányban pedig ilyen gyors RX futamokon semmi esélyem nincs. A rajtból mindig utolsónak jöttem el, innen maximum a joker körrel tudtam előzni. Ez sikerült is, eljutottam az ötödik helyen az elődöntőig. A két hat fős elődöntőből hárman-hárman jutottak a döntőbe, de ez nekem nem sikerült. A negyedik lettem az elődöntő futamomban, pont lemaradtam a döntőről.” – mesélte Tim.
Tim Gábor így a hetedik helyen zárta élete első Rallycross versenyét. A bajnokság májusban folytatódik a Kakucsringen, ahol várhatóan már az éles RX autóval állhat rajthoz.
„Elsőre nem volt ez rossz. A kvalifikációs futamok harmadik körében még futamot is nyertem, esőben slick gumikkal, így egy kis sikerélményem is volt. Legközelebb már nem fegyvertelenül megyek csatába, hisz elkészül az éles autó, akkor már nem lesz kifogás, a dobogós helyekért akarok küzdeni. Ha nem lesznek gyermekbetegségek a kocsival, akkor csak rajtam fog múlni.” – fogadkozott Tim.
Tim nem sokat pihenhet, hisz a jövő hétvégén már Monzában áll rajthoz a Clio Cup Europe idei első versenyén. Ugyan a célja az volt, hogy egész szezont teljesít és megpróbálja megszerezni hazánk első Clio Cup Europe bajnoki címét, de a költségvetés csak egy versenyre állt össze.
„Úgy terveztük, hogy a tavalyi bemutatkozás után idén megpróbálom megszerezni az EB címet. Egész évre szerződve nagyon-nagyon kedvező ajánlatot kaptam a francia GM Sporttól, akiknek érdekük, hogy a bajnoki címért küzdhessenek. De nem sikerült. Már szinte meg sem lepődöm, hogy képtelenség megtalálni a támogatókat ehhez. Pedig a piaci szereplőknek is hatalmas reklám lenne, és egy nagyobb cégnek ez tényleg nem nagy költség. De mindenki ezzel küzd a hazai autósportban. Ha megvan a saját vállalkozás, vagy családi háttér, akkor tudsz versenyezni, ha nincs, akkor max a lelátóról nézed a futamokat. De nem lehetek elégedetlen, mert a szurkolóim velem vannak. Ismét a segítségükkel sikerült összerakni a költségvetést az első versenyre, így ott leszek Monzában. Hogy utána lesz-e folytatás, azt nem tudom sajnos.” – mesélt Tim a következő kihívásról.
A Clio Cup Europe idei szezonja kilenc futamból áll, április 21-23-án Monzában kezdődik az idény, mely hétvége két versenyét élőben is követni lehet a bajnokság youtube oldalán, élő közvetítés formájában.
Tim és csapata tovább folytatja a támogatok felkeresését és közösségi adomány gyűjtést is, hogy a következő futamokra is eljusson a magyar versenyző.
Tim Gábor támogatói oldal: https://timgabor.hu/tamogatas/
Fotók: Speedlight Photo Agency

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Mecsekről a Fehérvár ralira
Villáminterjú a Fehérvár rali előtt Kronome Ákossal. Ákos, túl vagytok az 57. Mecsek Ralin. Ott voltatok elsők, és hatodikak is összesítésben a P12 …

További cikkek