2022. 01. 19. szerda

Sára, Márió
1 EUR 357 HUF
1 GBP 427 HUF

Szelekt – Szelektálj!

Az Európai Hulladékcsökkentési Hetet idén november végén, 21-29. között rendezik meg az Európai Unióban, amellyel a szervezők a hulladékok csökkentésére, az újrafelhasználásra és az újrafeldolgozásra hívják fel a figyelmet. A kontinensen és hazánkban is egyre népszerűbb program missziója, hogy megszólítsa az embereket, és felhívja a figyelmet a hulladékcsökkentés jelentőségére, nem csak ezen az egy héten, de hosszútávon is. A kezdeményezéssel ösztönözni kívánja a lakosságot, hogy az élhetőbb, tisztább környezet és a környezetkímélőbb életmód érdekében tudatosan figyeljenek mindennapi fogyasztási szokásaikra.

Ez remek lehetőség közösségek, civil szervezetek, oktatási intézmények, magánszemélyek és intézmények számára, hogy hulladékképződést megelőző, újító ötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet egy tisztább jövő lehetőségére.

 

Napjainkban világossá vált, hogy a környezettudatos gondolkodásmód kialakítását, a társadalomért felelős szemléletmód formálását minél fiatalabb korban és minél szélesebb körben érdemes elkezdeni és elvégezni. A környezettudatos magatartásformák kialakításánál kiemelkedő jelentősége van az iskolai környezet példamutatásának, ezért fontos a szelektív hulladékgyűjtés oktatási intézményekben történő bevezetése.

Ennek elősegítése érdekében a MiReHu Nonprofit Kft. – mint Miskolcon hulladékgazdálkodási közszolgáltatást alvállalkozóként is ellátó önkormányzati tulajdonú vállalkozás –, pályázatot hirdet miskolci alap és középfokú oktatási intézmények részére belső szelektív hulladékgyűjtő edényzet beszerzésére, melyre az iskolák 2020. november 21-29. között, a Hulladékcsökkentési Héten jelentkezhetnek. A pályázati lehetőség fontos célkitűzése, hogy a nyertes iskolák ne csak szelektív gyűjtőedényekkel legyenek gazdagabbak, hanem ezen keresztül a gyermekek környezettudatossága, felelős gondolkodása is erősödjön.

 

A programra kívánja felhívni a figyelmet a Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata is, mint a MiReHu Nonprofit Kft. legnagyobb tulajdonosa, példát mutatva az oktatási intézményeknek azzal, hogy a Polgármesteri Hivatalban 100 szelektív hulladékgyűjtő pontot létesít, melyhez szintén a MiReHu Nonprofit Kft. biztosítja az edényeket. A Polgármesteri Hivatalban jelenleg is működik szelektív hulladékgyűjtés, mely az új edényekkel egy egységes rendszerben tud megvalósulni.

 

A szelektív hulladékgyűjtő edényeket Ignácz Dávid Miskolc MJV Polgármesteri Hivatalának jegyzője vette át. Elmondta: a Nagy-Miskolc program keretében a Polgármesteri Hivatal is törekszik a környezettudatosságra, „zöldítésre”, a MiReHu felajánlásával a mai napon e felé tettek egy újabb lépést. A Hivatalban keletkező hulladékot mától szelektíven gyűjtik, a hulladékgyűjtő edények az irodákban és közösségi helyiségekben – például konyhákban – kerülnek elhelyezésre.

 

Az átadásra kerülő edények beszerzését hosszas piackutatás előzte meg, mivel a kiválasztásnál fontos szempont volt az eszközök egyszerű tisztán tartása és strapabírósága is. A kiválasztott gyűjtőedény 42 literes, alapanyaga polipropilén, keményműanyag, ami 100 %-ban újrahasznosítható. Kompakt méretéből adódóan önállóan, de gyűjtőszigetbe csoportosítva is kiválóan alkalmazható az intézményi szelektív hulladékgyűjtésben. Mivel Miskolcon a csomagolási hulladékok gyűjtése (papír, műanyag, fém) egy gyűjtőedényes rendszerben történik, így az önkormányzat és az oktatási intézmények eszközeit is ehhez a rendszerhez igazodva feliratozták. A helyes hulladékgyűjtés támogatására a gyűjtőedényeket hangulatjeles matricával látta el a MiReHu Nonprofit Kft. Innen kapta a nevét a program is: Szelekt – Szelektálj!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Nagyszerű győzelem!
A Ritmus Ase az A-Híd Szilveszter Rallye-ra visszatért a 2019-ben közös bajnoki címet szerzett Vincze Ferkóhoz és a győztes recept ismét működött, a K…

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum