2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Pénteken döntenek Madridban az európai egyetemek hatalmas sportfesztiváljáról

Pénteken döntenek Madridban az európai egyetemek hatalmas sportfesztiváljáról

A Miskolci Egyetem és a Debreceni Egyetem, Miskolc és Debrecen önkormányzatai és a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) közös pályázatot nyújtott be a 13-19 sportágat felvonultató említett Európai Egyetemi Játékok 2022 vagy 2024-es megrendezésére. A magyar pályázók április 12-én, az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) közgyűlésén mutatják be a döntés előtti prezentációjukat Madridban, ahol másnap jelentik be a nyerteseket.
Az EUSA által 2012 óta, két évenként megrendezendő Európai Egyetemi Játékokon a versenyző hallgatók felsőoktatási intézményeik színeiben vesznek részt.
A két egyetem, a városok és a MEFS példás összefogásával elkészült pályázatot a magyar kormány is támogatja, az erről szóló elvi támogatás február 20-án jelent meg a Magyar Közlönyben.
A január 15-én benyújtott pályázat és kormánygarancia a 2022-es és 2024-es rendezésre egyaránt vonatkozik, de a Pályázati Bizottság 2024-et preferálja, elsődlegesen annak az elnyeréséért száll versenybe, hiszen az ütemezés szerint 2024-ben Magyarország tölti be az EU elnöki tisztét.

A sportfesztiválon a résztvevők száma 5000-6000 fő lehet Európa több száz egyeteméről, ami a két város között egyenlően oszlik meg jól példázva a szoros együttműködést, közös gondolkodást.

A korábbi érdeklődőkből két pályázó maradt állva, a magyar és a vetélytárs lengyel (Lodz) prezentációt mintegy 40 ország, 130 képviselője előtt kell bemutatni. A legfontosabb az, hogy az európai egyetemi sport döntéshozóit a magyar pályázat meggyőzze: Miskolc és Debrecen megfelel a szigorú követelményeknek, megfelelő házigazdája tud lenni a létszámában és jelentőségében kiemeltnek számító nemzetközi sporteseménynek.

A rendezési jog odaítéléséről szóló döntést április 13-án, pénteken 13 órakor jelentik be.

A korábbiakban Córdoba (2012), Rotterdam (2014), valamint Zágráb-Rijeka (2016) lehetett rendező, az idén a portugál Coimbrában, 2020-ban pedig Belgrádban kerül sor a sportfesztiválra.
A prezentációra 15 tagú magyar delegáció utazik. A borsodi megyeszékhelyt Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere, dr. Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja, Rakaczki Zoltán, sportért felelős polgármesteri biztos, Kása Tamás, a Miskolci Sportcentrum Kft. projektmenedzsere és Molnár Réka, a Miskolci Egyetem hallgatója képviseli.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…