2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Már népbetegség az elhízás: Debrecenben is Botra fel! túra

Már népbetegség az elhízás: Debrecenben is Botra fel! túra

A korábbi évek sikereit követve 2024-ben hatodik alkalommal startol el a Botra fel! a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége kezdeményezése, melyhez idén a Magyar Diabetes Társaság is csatlakozik. Május 25-én az ország 20 pontján vehetnek részt az érdeklődők közös nordic walking sétákon: a minden korosztály számára élvezetes és hatékony, egyszerűen elsajátítható mozgásforma mellett ingyenes egészségügyi vizsgálatok, többek között vércukor- és haskörfogatmérés segít rámutatni az aktív életmód fontosságára. Az összefogás célja leküzdeni a ma már népbetegségnek számító elhízást, mely bizonyítottan növeli az olyan krónikus szövődmények kockázatát, mint a diabétesz, a magas vérnyomás, valamint az egyéb szív- és érrendszeri elváltozások. A kampány idei helyszínei és időpontjai megtalálhatóak a Botra fel! hivatalos weboldalán.

Május végén ismét együtt mozoghatunk a friss levegőn az országos Botra fel! kampánnyal, melyet a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) indított útjára 2017-ben. „A kezdeményezéssel az a célunk, hogy rámutassunk, a civilizációs betegségek okozta spirálszerű egészségromlásba nagyon könnyű belecsúszni. Ma már pontosan tudjuk, hogy az olyan betegségek, mint a diabétesz, a magas vérnyomás vagy éppen az idült vesebetegség, összefüggnek egymással, egyik szövődményből következik a másik. Éppen ezért nehéz átfogó kezelési protokollt összeállítani, azonban a rendszeres mozgás és az egészséges testsúly megőrzése mind a megelőzésben, mind a terápiában fontos szerepet játszik” – mondja Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének elnöke.

Ne a tükör vagy a mérleg motiváljon!

A kampányhoz 2022-ben társult a Magyar Hypertonia Társaság, tavaly pedig a Magyar Szabadidősport Szövetség, jelezve, hogy a testmozgás egy olyan univerzális egészségmegőrző szokás, amely minden szempontból nélkülözhetetlen az életünkben. A Botra fel! kezdeményezés idei fővárosi eseményéhez a Magyar Diabetes Társaság is csatlakozott, ugyanis éves kongresszusuk helyszínétől, a HUNGEXPOtól indul útjára a közös nordic walking séta, sőt, az akcióban az orvoskollégák is részt vesznek majd. A magyar lakosság mintegy 15%-át érinti ma a cukorbetegség vagy annak előállapotai, 2030-ra világszerte már közel 650 millió diagnosztizált esetet jósolnak az előrejelzések.

„Egyáltalán nem elhanyagolható tény, hogy a 2-es típusú diabétesszel diagnosztizált emberek 80-90%-a egyúttal túlsúlyos vagy elhízott. Az obezitás pedig nagyon komoly társadalmi problémát jelent, hiszen a krónikus egészségromlás nem csak a beteget és környezetét, de az ellátórendszer egészét is nagyon megterheli. Fontos hangsúlyozni, hogy sokkal többről van szó, mint hogy tetszik-e, amit a tükörben látunk, tehát az időszakos divatdiéták helyett érdemes inkább a hosszabb távon is követhető, egészséges táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra épülő életmódot kialakítani” – hangsúlyozza Wittmann István professzor, a Magyar Diabetes Társaság elnöke.

A KSH adatai szerint az obezitás hazánkban már népbetegségnek számít: a lakosság negyede elhízott, a férfiak 40%-a, míg a nők közel 30%-a a túlsúlyos kategóriába esik, a komoly súlyproblémákkal küzdő tinédzserek aránya pedig 4,5-szeresére nőtt az elmúlt évtizedben. Az elhízást az orvostársadalom egyre inkább egy krónikus betegségként kezeli, mellyel mindenképpen fontos szakemberhez fordulni és szükség esetén átfogó – akár gyógyszeres – terápiával leküzdeni. Itt is kulcsszerep jut tehát a széleskörű edukációnak, mely a Botra fel! kampány egyik legfontosabb célkitűzése.

A rendszeres ellenőrzés életeket menthet

Az orvosszakmai szervezetek szerint a kóros túlsúly – jelenleg a 30-as BMI (body mass index, testtömegindex) felett számít valaki elhízottnak – összességében több mint húszféle szövődményes betegséget okozhat. Ezek között jelentősek a szív- és érrendszeri elváltozások. „A felnőtt magyar lakosság több mint 35%-át érinti a magasvérnyomás-betegség, és tévedés azt hinni, hogy csak az időseket veszélyezteti. A probléma már fiatalabb korban is előfordul, hazai adatok szerint legalább minden negyedik elhízott gyermek esetén állhat fenn magas vérnyomás. A május egyébként a vérnyomásmérés hónapja, ezért is csatlakoztunk nagy örömmel a Botra fel! kezdeményezéshez, hiszen nagyon fontosnak tartjuk az edukációt és a rendszeres önellenőrzést mind a vérnyomás, mind a vércukorértékek, mind a testsúlykontroll kapcsán. Gyakran tapasztaljuk, hogy az emberek nincsenek tisztában a megfelelő értékekkel, ritkán ellenőrzik őket vagy egyszerűen nem is tulajdonítanak jelentőséget nekik” – figyelmeztet Járai Zoltán professzor, a Magyar Hypertonia Társaság elnöke.

Az önellenőrzés jelentőségéről a május 25-én csatlakozók személyesen is meggyőződhetnek: vércukor- és vérnyomásértékeiket a program előtt és után is megmérethetik, így maguk is megbizonyosodhatnak az intenzív testmozgás jótékony hatásairól, de a helyszíneken a haskörfogat mérésére és a BMI számítására is lehetőséget biztosítanak. Emellett 1000 példány talál majd gazdára a résztvevők között a Sláger TV műsora alapján készült „Életöröm – ínyenc receptek cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek, életmódváltóknak” című receptkönyvből. A kampány és a programok idei támogatói az egybeépített folyamatos cukormonitorozó rendszert, a CareSens Air-t itthon bevezető 77 Elektronika Kft., illetve a Lilly Hungária Kft. és Hartmann-Rico Hungária Kft.

Nordic walking – tökéletes választás minden korosztálynak

A Botra fel! eseménysorozat középpontjában a testmozgással kapcsolatos szemléletformálás áll, az aktív életmód népszerűsítésére pedig kiváló sportnak bizonyul a nordic walking, melyet edzettségi szinttől, testsúlytól, életkortól függetlenül bárki elsajátíthat csupán 30-40 perc alatt. Eredetileg a finn sífutók számára fejlesztették ki az 1930-as években, de napjainkban egyre többen fedezik fel e mozgásforma előnyeit. A „nordikozáshoz” csak két speciális sétabotra van szükség, amelyek tehermentesítik a térdeket és az alsó testrészt, így könnyebbnek érezzük magunkat és teljes mértékben élvezhetjük a mozgást – miközben az „egyszerű” sétával ellentétben a törzs és a felső végtagok izomzatát is dolgoztatjuk. A résztevők emellett azt is megtapasztalhatják, milyen fontos a közösség ereje az egészséges életvitel kialakításában és megtartásában.

A kampányhoz május 25-én az ország összesen 20 településén csatlakozhatnak az érdeklődők, többek között Budapesten, Szegeden, Veszprémben, Sopronban, Székesfehérváron, Győrben vagy Balatonszabadiban. A programon való részvétel ingyenes, regisztrálni pedig a Botra fel! hivatalos weboldalán lehet.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek