2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Köszöntötték az EYOF miskolci résztvevőit

Köszöntötték az EYOF miskolci résztvevőit

Minden idők legjobb magyar teljesítményével zárták sportolóink a július 23-29. között Győrben megrendezett XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF). A mieink sikeréből komoly részt vállalt a Miskolc Városi Sportiskola Nonprofit Közhasznú Kft.  hat versenyzője is, akik egy arany-, három ezüst-, egy bronzérmet és további értékes helyezéseket érdemeltek ki.

Az EYOF-on tíz sportágban, 130 versenyszámban vetélkedtek a 14 és 18 év közötti fiatalok. A győri eseményre ötven országból 2500 sportoló és 1100 kísérő érkezett. A magyar versenyzők hat sportágban (atlétika, cselgáncs, kajak-kenu, kézilabda, kosárlabda és úszás) szereztek érmet. 152 fős magyar csapat 13 arany-, 14 ezüst- és 14 bronzérmet gyűjtött – ezzel a MOB tájékoztatása szerint a magyarok az oroszok (30, 19, 12) és az olaszok (14, 11, 13) mögött a harmadik helyen zártak az éremtáblázaton, s minden idők legjobb EYOF-szereplését érték el.
A miskolciak közül a cselgáncsozó Feczkó Csanád (edzők: Kálmán Tibor, Kawaguchi Yudai) az 50 kg-os súlycsoportban nem talált legyőzőre. A szintén judós Faragó Petra (edzők: Kálmán Tibor, Kawaguchi Yudai) a +70 kilogrammosok között gyűjtött be egy értékes bronzot és tagja volt a csapatversenyben 5. helyen végzett magyar válogatottnak. Az úszó Vécsei Réka (edző: Sajgó László) a 100 és 200 méteres mellúszásban egyaránt a dobogó második fokát érdemelte ki és tagja volt a 4×100 méteres vegyes váltónak, mellyel harmadik ezüstjét szerezte meg. Bacsa Fanni (edző: Tigyi József) a 110 méteres gátfutásban 13.44 másodperces egyéni csúccsal a második helyen kvalifikálta magát a döntőbe, ahol a 8. helyen zárt. Fanni a 4×100 méteres  váltó tagjaként is rajthoz állhatott, de a váltóbot nem ért körbe, így a lányok eredmény nélkül fejezték be a döntőt. Iván Zsombor (edző: Tigyi József) a hármasugrásban 14.10 méteres teljesítményével elért 6. helyével járult hozzá a magyar sikerekhez. Pintér Erik (edző: László István) a távolugrás selejtezőjében két belépett ugrás után 644cm-ig jutott, ami ezúttal nem volt elég a döntőbe jutáshoz.  Erik tagja volt még a 4×100-as váltónak is, de sajnos túlváltás miatt az előfutamban kizárták a csapatot.

Illyés Miklós egykori judo olimpikon, a Miskolc Városi Sportiskola (MVSI) Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője a mai napon sajtótájékoztató keretében köszöntötte a Győrben hazánkat, és a borsodi megyeszékhelyet is méltó módon képviselő sportolókat, edzőket, akik közül Faragó Petra, Vécsei Réka, Feczkó Csanád, illetve Kálmán Tibor, Sajgó László és Tigyi József pénzjutalmat is átvehetett.  

Így látták ők az EYOF-ot

Az MVSI vezetői két alkalommal a helyszínen kísérték figyelemmel az eseményeket. Hét elején Illyés Miklós ügyvezető és Deák Bárdos Mihály szakmai vezető is örömmel szemlélte, ahogy Feczkó Csanád kiharcolta az aranyérmét. Az utolsó előtti napon a szakmai vezető a judo, atlétika és az úszás versenyeit tekintette meg Győrben, ahol két ezüstéremnek és egy bronzéremnek örülhetett.
– A hangulat már az elejétől fogva magával ragadta az embert, mintha egy kisebbfajta olimpián járt volna – fogalmazott Deák Bárdos Mihály. – A rendezés és a körülmények első osztályúak voltak, a helyszíneket könnyen meglehetett közelíteni. Mindent érthetően kitábláztak, és az önkéntesek is segítőkészek voltak. A verseny helyszíneken a magyar szurkolóknak köszönhetően igazi fesztivál hangulat uralkodott. Jó volt látni, hogy rengetegen buzdították a mieinket. Ott tartózkodásunk idején sportdiplomáciai találkozókon is részt vehettünk. Dr. Kulcsár Krisztiánnal, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) újonnan kinevezett elnökével, Fábián Lászlóval, a MOB főtitkárával, és Dr. Tóth Lászlóval, a Magyar Judo Szövetség elnökével is baráti beszélgetéseket folytattunk, akik a helyszínen gratuláltak a miskolci sikerekhez.

Kálmán Tibor judo edző: – Természetesen nagyon boldog vagyok tanítványaim sikerei miatt! Mindkét versenyzőm nagyon keményen dolgozott, sikerült kielemeznünk a leendő ellenfeleket, majd a speciális felkészülést ennek megfelelően végeztük el. A már korosztályos Európa-bajnoki ezüstéremmel rendelkező Feczkó Csanádtól, akivel 2,5 éve foglalkozom, úgy mond várható volt egy ilyen szép siker, persze ez nem volt azért olyan könnyű, komoly mérkőzéseket kellett hoznia az aranyhoz. Ami a 4 éve velem dolgozó Faragó Petrát illeti, az ő produkciója kellemes meglepetést jelentett számomra is, hiszen vele kapcsolatban pontszerző helyben reménykedtünk. Kiválóan teljesített, így a korábbi Európa-kupa érem mellett, most már neki is van medálja egy igazán rangos nemzetközi seregszemléről. Mivel Petra és Csanád is tagja a vasárnap, a chilei ifjúsági világbajnokságra utazó magyar válogatottnak, ők az EYOF befejeztével nem haza, hanem egy három napos központi felkészülésre utaztak. Bízunk benne, hogy Dél-Amerikából szintén szép eredményekkel térhetnek haza!  

Sajgó László úszó-edző: – Vécsei Réka már áprilisban, a felnőtt bajnokságon nagyon jól teljesített, amit megismételt az azt követő Olimpiai Reménységek Versenyén (ORV).  Az ifjúsági ob-n, 50 és 200 méter mellen nyert. Négy hétre rá utaztunk a netanjai ifjúsági kontinensviadalra, ahol egyéniben két 9., és egy 5. helyezést érdemelt ki, valamint tagja lehetett az ezüstérmes 4×100  méteres vegyes váltónak. Ez utóbbi Eb-érem, a kétszeres felnőtt magyar bajnoki cím mellett Réka eddigi legrangosabb eredménye. Hazaérkezésünket követően fókuszáltunk az EYOF-ra. Tudni kell, hogy egy úszót normál esetben 12 hét alatt egyszer lehet csúcsformába hozni. Nekünk a fenti programok miatt 6 szűk hetünk volt arra, hogy konzerváljuk a jó formát, úgy, hogy az ifi Eb előtti vállsérülés is gátolta a tökéletes felkészülést. Mindezek ellenére Réka így is kiemelkedőt úszott, közel állt az egyéni csúcsaihoz, így elégedett vagyok. A hozzáállása példaértékűnek bizonyult, jó érzés volt Győrben is az edzőjének lenni. Most pihennie kell, arra van a legnagyobb szüksége, hogy családja körében feltöltődjön. Véleményem szerint a makacs vállsérülése miatt sem egészségi, sem kondicionális, sem mentális állapota nem tette volna lehetővé, hogy tagja legyen az augusztus 13-án Indianapolisba, az ifjúsági világbajnokságra útra kelő válogatottnak, ezért dr. Soós Csaba szövetségi kapitánynál hivatalosan is lemondtuk a részvételt. Augusztus 28-án folytatjuk a munkát. Az első makrociklus célja a novemberi, százhalombattai rövidpályás felnőtt ob, ahol reményeink szerint sikerül kiharcolni a decemberi, dániai, felnőtt  rövidpályás Eb-csapattagságot!

Tigyi József atlétikai szakágvezető:- Már az óriási siker, hogy három miskolci atléta is bekerült a csapatba, hiszen óriási harc volt az indulási helyekért! A körítés, az ellátás, a légkör teljesen olyan volt mint egy „nagy olimpián”, a gyerekek nem tudták hova kapják a fejüket a sok látnivalótól. A válogatott csapat vezetője például a megnyitó kapcsán azt mondta, hogy szebb volt, mint a riói!  Tanítványaim közül a hármasugró Iván Zsombor esetében előzetesen már az is bravúrnak számított volna, ha bejut a fináléba. Szemerkélő esőben kezdték meg a selejtezőt a fiúk. Zsombor rögtön elsőre egyéni csúcsot ugrott, amit a két további ugrása során sikerült még feljebb srófolni, így 14,12 méteres eredménnyel jutott be a döntőbe, ahol második kísérletére 14,10 méterig repült, mellyel a remek 6.helyen végzett. Büszkeség számunkra, hogy ezzel a helyezésével a magyar csapat legeredményesebb ugró-szakági versenyzője lett! Bacsa Fanni miután egy hétig csak szemléte, hogy a csapattársainak döntő többsége már leversenyzett és vidáman, vagy éppen szomorkodva tölti EYOF-os napjait, az utolsó előtti napon, pénteken délután lépett a pályára a 110 (?) m-es gátfutás selejtezőjében! A 21 versenyzőt három futamba osztották, ahonnan az első kettő jutott tovább és idő alapján még két versenyző csatlakozhatott hozzájuk a döntőben. Fanni a harmadik futamba került sorra és szenzációs, 13, 44 mp-es idővel futamgyőztesként jutott be a fináléba. A szombati döntőben jó rajt után az élmezőnyben futott a 7.-gátig, amiben sajnos megbotlott és ez teljesen kibillentette a ritmusából. Lelassult és végül a 8.helyen érkezett célba. Biztonsági futással biztosan benne lett volna az első négyben, de ő nyerni akart, kockáztatott és rajtavesztett! A helyezés kis csalódás, de amit az előfutamban mutatott, azzal bebizonyította,hogy nemzetközi szinten is klasszis versenyző!

László István edző: – Az atlétika versenyek lebonyolítása nagyon jól szervezett volt. Minden versenyszám az időrendnek megfelelően kezdődött, kivéve az esőszünet miatti napon, szerdán délután. A biztonsági ellenőrzéseket maximálisan teljesítették. Nagyon szépen elkészítették az EYOF-honlapját, de az aktuális eredmények feltöltése nem történt meg időben. Tanítványom, Pintér Erik a legfiatalabb indulója volt a távolugrók mezőnyének. Nagy elszántság jellemezte a versenyzését, de a megfelelni akarás terhe rányomta a bélyegét a pillanatnyi koncentrálására. Sajnos nem azt az eredményt érte el, amit várt saját magától. Három ugrásából csak egy volt értékelhető (kettőnél belépett) de az nem volt elég a fináléba kerüléshez. A nemzetközi mezőny megismeréséhez és tapasztalatszerzéshez nagyon hasznos volt számára az EYOF.  Már csak azért is, mert jövőre szintén Győrben rendezik meg az Atlétikai Ifjúsági Európa-bajnokságot, ahol Erik a magyar válogatott tagjaként szeretne jól szerepelni.

Szűcs István
újságíró-szerkesztő

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Bronzérem az Euro Trophy-n
Szabó Bende ROTAX MAX Euro Trophy Genk - 2024.04.12-14. KSB Racing Team Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Tro…

További cikkek