2024. 05. 26. vasárnap

Evelin, Fülöp
1 EUR 385 HUF
1 GBP 452 HUF
Ismét Kritikus Tömeg Miskolcon

Ismét Kritikus Tömeg Miskolcon

Ismét Kritikus Tömeg MiskolconTöbb százan pattantak nyeregbe csütörtök délután Miskolcon a „Critical Mass” biciklis felvonuláson. A bringások a városi sportcsarnoknál gyülekeztek délután, majd körbe kerekezték a várost. A demonstráció résztvevői akciójukkal az egészségmegőrző közlekedésre akarják felhívni a figyelmet, így népszerűsítve a kerékpározást.

A Critical Mass, magyarul Kritikus Tömeg felvonulás először 1992-ben, San Franciscóban volt 48 résztvevővel, majd a résztvevők száma fokozatosan növekedett és a sikereken felbuzdulva más városokban is elkezdődtek ilyen eseményeket megszervezni. Ma már több mint 300 városban rendeznek ilyen biciklis felvonulásokat szerte a világban. Magyarországon először 2004-ben volt Critical Mass az európai autómentes nap alkalmából, ahol körülbelül 4 000 résztvevő volt. A második alkalom 2005. április 22-én, a Föld napján volt, ahol 10 000-en vettek részt, 2006-ban már 30 000 kerékpáros tekert a kerékpáros megmozduláson, 2007-ben pedig 50 000. Ma már nemcsak Budapesten, hanem az ország más nagyvárosaiban is zajlanak a Critical Mass rendezvényei.

Így történt ez csütörtökön Miskolcon is, ahol 5-600 bringás tette meg a sportcsarnok-Újgyőri főtér útvonalat. Kicsik nagyok egyaránt voltak a kerekezők között, és az Újgyőri főtérnél a menethez csatlakozott a Dobszerda nevű együttes egy lovaskocsin, így zenei aláfestés is volt egy ideig. Útközben és a kerékpáros felvonulás végén kihagyhatatlan volt a bringaemelés, amit mindenki becsületesen végrehajtott.

A szervezők elsődlegesen a fiatalabb korosztályt kívánták megszólítani, hiszen talán még náluk van a legnagyobb esély a szemléletformálásra, de természetesen minden kerékpárost, családokat, baráti köröket, idősebbeket szívesen láttak, akik minden nap, hétvégente vagy csak ritkábban tekernek. Volt, aki tandemmel, fekvő biciklivel, egykerekűvel vágott neki a belvárosi túrának.

 

– Sólyom Sándor –

 

Ismét Kritikus Tömeg Miskolcon Ismét Kritikus Tömeg Miskolcon Ismét Kritikus Tömeg Miskolcon Ismét Kritikus Tömeg Miskolcon

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

7. Bringa Piknik
2024 májusában ismét tokaji bringa-túra, ezúttal bővítve. 2024-ben hetedik alkalommal is elstartol a Bringa Piknik. Lesznek kisebb-nagyobb változta…

További cikkek