2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Hat hónap munkája egy napba és egy palackba sűrítve
Hat hónap munkája egy napba és egy palackba sűrítve

Hat hónap munkája egy napba és egy palackba sűrítve

Hat hónap munkája egy napba és egy palackba sűrítveÓriási sikerrel zajlott le a III. Nemzetközi Rexroth Pneumobil Verseny

15 felsőoktatási intézmény, közel 150 tehetséges mérnökpalánta, 33 sűrített levegővel működő léghajtány, fergeteges hangulat, több száz pohár karitatív koktél, egész napos program kavalkád – akár ez is lehetne a nagy izgalommal várt és a hét végén harmadik alkalommal Egerben megrendezett Pneumobil verseny története egy mondatba sűrítve. Az elméleti tudást ezúttal a Debreceni Egyetem Debreceni Széllovagok csapata ültette át legprofibban a gyakorlatba, így mostantól az ő járgányukat illeti a Rexroth Legjobb Pneumobilja cím.

 

„A mai nap során a legfontosabb az, hogy önök a versenyre való felkészülés alatt és most résztvevőként is sok tapasztalatot gyűjtenek ebben a projektben, hogyan lehet megoldani gyakorlati problémákat a mérnöki tudással és hogyan sikerül legyűrni a fejlesztési akadályokat szisztematikus tervezéssel és munkával.” – mondta versenyzőkhöz intézett köszöntőjében Thomas E. Beyer, a magyarországi Bosch csoport vezetője, majd hozzátette: „ezekhez a tudományos fejlesztésekhez és a technológiai fejlődéshez a hátteret csak egy olyan vállalat képes biztosítani, mely innovációs erejét a továbbfejlesztett tudásból és a több mint 120 éves ipari tapasztalatból meríti.”

A III. Nemzetközi Rexroth Pneumobil Verseny feladata olyan sűrített levegővel hajtott járművek tervezése és építése, amelyek a megadott műszaki feltételek mellett a legnagyobb teljesítményre képesek. A meghajtáshoz szükséges pneumatikus elemeket, a vezérlés részét képező PLC-ket és néhány karosszéria elemet a Rexroth bocsátja rendelkezésre a nevezőknek. Egy katalógusból – bizonyos megkötések alapján – a diákok maguk válogathatják össze, milyen alkatrészekre van szükségük. A verseny során eldőlt, hogy kik jártak jobban, akik inkább a gyorsaságra, vagy akik a leghosszabb táv elérésére törekedtek.

A távolsági kategóriában – mely során a járműnek egy feltöltött palackkal a legnagyobb távolságot kell megtennie -– a Debreceni Széllovagok csapatának léghajtánya bírta legtovább szusszal. A legnagyobb gyorsaságot is mérik ezen a versenyen; a tét az, hogy egy jármű egy feltöltött palackkal milyen gyorsan teszi meg a kijelölt pályakört. Ebben a kategóriában a GAMF Kecskeméti Fütyülős csapat járgánya érkezett legelőbb célba. A gyorsulási kategóriában a járműnek egy feltöltött palackkal egy 220 méteres pályaszakaszt a lehető legrövidebb idő alatt kell megtennie; a döntő futamban végül a kecskeméti főiskola Tűzgép csapat járműve győzedelmeskedett. A verseny negyedik fő kategóriájában a járművek konstrukcióját díjazták, itt szintén a Debreceni Széllovagok csapata vitte el a pálmát. Az idei versenyprogram kiváló alkalmat adott az EcoShape termékcsalád hivatalos bevezetésére is, melyet a Rexroth a járművek karosszériaépítéséhez biztosított. A termék legötletesebb felhasználását külön EcoShape Design-díjjal is jutalmazták a szervezők, melyet a Nagyváradról érkezett Aether csapata nyert. A Rexroth Legjobb Pneumobilja címet az egyes versenykategóriák győztesei közül választja ki a zsűri és a Rexroth vállalatok vezetése, melyet 2010-ben a Debreceni Egyetem hallgatóiból verbuválódott Debreceni Széllovagok csapata nyert el.

Az eredményhirdetést követően kérdésünkre Ács István a Bosch Rexroth Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a verseny célja az, hogy erősítse az innovációs üzleti szféra és a műszaki egyetemek, főiskolák közötti szakmai kapcsolatot, segítse a mérnökhallgatókat abban, hogy elméleti tudásukat a gyakorlatban is próbára tehessék. A tudományos fejlesztésekhez, a verseny támogatásához, a szakmai háttér biztosításához innovatív, nyitott szemléletre és jó szakemberekre van szükség, melyet csak egy olyan vállalat tud biztosítani, mely képes a tradicionális ipari know-how-t a korszerű technológiákkal ötvözni.

„Nagy öröm számunkra a verseny töretlen sikere, hiszen a pozitív visszhang közös érdekünk. Nem titkolt célunk, hogy újszerű, kreatív és a fiatal mérnökgenerációt motiváló programjaink alkalmával személyesen is találkozzunk a legtehetségesebbekkel.” – hangsúlyozta az eredményhirdetést követően az egri Bosch Rexroth Pneumatika Kft. gyárigazgatója, Gödri István.

A magyarországi Rexroth vállalatok társadalmi felelősségvállalása nem csupán a mérnöktehetségek támogatásában volt tetten érhető szombaton. A Vöröskereszt Világnapja alkalmából a Heves megyei szervezettel együttműködve Karitatív Koktél Bárt üzemeltettek, ahol különleges, innovatívnak és kreatívnak mondható egészséges koktélokat szolgáltak fel az Érsekkertbe látogatóknak.

foto:bosch

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…

További cikkek