2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Harmincszor szólt a magyar himnusz egy nap alatt Meissenben

Harmincszor szólt a magyar himnusz egy nap alatt Meissenben

E sorok írásakor a magyar sportsajtó arról hozsannázik, hogy futballista fiaink majdnem kijutottak az EB-re, vagy legalábbis viszonylag közel álltak ehhez a bravúrhoz. Eközben voltak, akik nem csak hogy kvalifikálták magukat saját sportáguk Europa Bajnokságára, hanem szép csendben meg is nyerték azt. A „szép csendben” kifejezés nem a sportág jellegére vonatkozik (hiszen itt és most nem sakkozókról lesz szó), inkább a médiumok hallgatására.

Pedig ez a részvétel – nem elírás! – 9 aranyérmet, 8 ezüstöt, és 14 harmadik helyezést szült!
A karate egyik ágának, az úgynevezett wado-kainak magyarországi képviselőiről van szó. Bár a porcelán és a karate ritkán bizonyul jó párosításnak, ezt a seregszemlét a németországi Meissen városában rendezték, még október közepén (15.-én).
A wado-kai egy egészen fiatal ágát jelententi a karaténak, és általában a tradicionális sportokhoz képest is igencsak ifjúkorú. A világ nagy tataminján 1939-ben jelent meg, hozzánk csupán a nyolcvanas évek elején sikerült begyűrűznie. Jelen pillanatban csaknem ezer lelkes fiatalt (és nem annyira fiatalt) tudhat magáénak a sportág.
Őközülük kerültek ki aranyérmeseink, kiknek köszönhetően Europa nem csak a küzdelmek előtti udvarias meghajlások okán, de a kifejezés átvitt értelmében is fejet hajtott. A nőknél Kapdebo Blanka (Nóva SE) nyerte el a legfényesebb érmet. Ő nem csupán a legnagyobbaknál, de a huszonegy évesek közt is elindult, ahol „csak” második lett – sebaj, mert honfitársnő orozta el előle az aranyat Kressóvári Kitty (Wado Sportegyesület) személyében. A még ifjabb hölgyek között Németh Dóra (Nóva SE) bizonyult a kontinens legjobbjának. Az U21-es kategória fiú-győztese pedig Bisztrony Balázs (Sozsin) lett.
A küzdelmeken kívül a látványos formagyakorlatok is több magyar első helyezést eredményeztek; így jutott aranyéremhez Péteri-Takács Kamilla (Nóva Sportegyesület)  illetve Herczeg Balázs (Piramis SE) is. Ebben a sportág szakzsargonjában „kata”-nak nevezett bemutató-előadásban csapataink is kiválóan teljesítettek. A kőbányai Nova SE fiatal lányai – a már említett Németh Dóra és Péteri-Takács Kamilla Csóka Alexandrával kiegészülve – a dobogó legtetejére állhattak. Még az újságíró iskolában tanultam: ha karateról írok, sose hagyjam ki az aranyérmes férficsapatot, mivel nem járnék jól, ha megsértődnének: tehát Tóth Péter, Herczeg Balázs és Bereczki Roland összeállítású volt a győztes kompánia. Akár az előbbiek esetében, szintén a Piramis SE adta a gerincét az arany-ifjak csapatának, mely Tremmel Márton, Sipor Ádám, és Juhász Tamás összeállításban lépett tataminra egy látványos bemutató erejéig.
Ezek után az sem megy csodaszámba, hogy a tizenhat ország szereplését összesítő listán Magyarország első helyezést ért el, megelőzve a házigazdákat, a skótokat, és a svájciakat. (Jó ütéseink hatására megtört a jég, hiszen a kontinens találkozókon idáig ebből a szempontból örökös másodikok voltunk.)
Köszönet a lányoknak és fiúknak azért, hogy Europa karate-rajongói ezen a szombaton hazánkról beszéltek, és elnézést kérünk azoktól a versenyzőktől, akiknek – második és harmadik helyezésük okán – bizony szintén szerepelniük kellett volna e cikkben, ez terjedelmi okokból nem történt meg. Ezért arra kérjük mélyebben érdeklődő olvasóinkat, keressék fel a www.wado-kai.hu honlapot, ahol jóval szakszerűbb információkhoz juthatnak, mint e sorok írójától.

Villax Richárd

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…