2021. 12. 6. hétfő

Miklós
1 EUR 364 HUF
1 GBP 428 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Elérte a K2 alaptáborát Klein Dávid és Suhajda Szilárd

Elérte a K2 alaptáborát Klein Dávid és Suhajda Szilárd

Hóesés lassította a hegymászók útját az alaptáborig

Egy hét gyaloglás után már az 5000 méter magasan, a Godwin Austen-gleccser oldalmorénáján található K2 alaptáborban készül Klein Dávid és Suhajda Szilárd az első akklimatizációs körére. Céljuk, hogy oxigénpalack és teherhordók nélkül érjék el a Föld második legmagasabb és egyben talán legnehezebb „nyolcezresének” csúcsát, melyen még nem járt magyar hegymászó.
Június 8-án repült el Klein Dávid és Suhajda Szilárd Iszlámábádba és ezzel kezdetét vette hivatalosan is a Magyar K2 Expedíció. A pakisztáni fővárosból néhány nap előkészületet követően repülővel közelítette meg a két hegymászó a 2226 méter magasan fekvő Szkárdu városát, majd onnan terepjáróval indultak tovább az utolsó faluba, a 3055 méter magasságban elhelyezkedő Aszkoléba. Az elmúlt egy hétben gyalogosan, a terebélyes Baltoro-gleccsern vándorolva közelítették meg a K2 alaptáborát, melyet a tegnapi napon értek el. “Az ilyenkor megszokott időjárási viszonyokhoz képest az elmúlt napokban meglepően sok hó esett, ami lassította a mi utunkat is. Ráadásul a csomagjainkat öszvérek helyett az utolsó szakaszon már emberi teherhordók segítségével kellett az alaptáborba szállítanunk. Végül egy nap csúszással értük el az alaptábort” – mondta el Szilárd.
A hegymászók az alaptáborba érkezésüket követően a tegnap éjszakát még nem a saját sátrukban töltötték, mivel a csomagjaik – ezáltal a sátruk és felszereléseik – is csak holnap jutnak el hozzájuk. “Épségben megérkeztünk és ma már meleg ételt tudtunk vacsorázni. Egyelőre egyetlen konyhasátor működik a táborban, a lakósátrunk még nincs kész, így az első éjszakát a szakács és segédje sátrában töltöttük Szilárddal” – mondta el Dávid, aki bízik benne, hogy a második napon már sátorhelyük kialakításával, a berendezkedéssel és a felszerelések szortírozásával tudnak foglalatoskodni.
Dávid és Szilárd néhány napig még szoktatja szervezetét ehhez a magassághoz, de ha az idő is engedi, akkor a héten már tervezik, hogy elindulnak az első akklimatizációs körre, vagyis pár napra már elszakadnak az alaptábortól, hogy kialakítsák az első és esetleg a második magaslati táborukat és nagyobb magasságban folytassák a már megkezdett akklimatizációs munkát. A mászópáros az Abruzzi-gerincet követő normál útvonalon halad majd és az egyes akklimatizációs körök során az alaptábor felett maguk cipelik felszerelésüket: a sátrakat, köteleket, élelmet, gázt és egyéb technikai eszközöket.
A két hegymászó két héttel ezelőtt – izgatottan, tele várakozásokkal – indult el a Magyra K2 Expedícióra, mint mondták, az erőnlét fejlesztése mellett nagy hangsúlyt fektettek a mentális felkészülésre is.  „Ilyenkor “szembenézünk” a heggyel, számot vetünk attitűdjeinkkel, félelmeinkkel, ambícióinkkal, megvizsgáljuk motivációnkat és addig barátkozunk heggyel és a kiválasztott útvonallal, amíg azt nem érezzük, lélekben készen állunk a feladatra” – mesélte indulás előtt Dávid.
Az expedíció elindult, a kalandokról pedig a hazai közönség sem marad le, hiszen a hegymászók saját felületei mellett az expedíció összefoglaló filmjét a TV2 Csoporthoz tartozó Spíler1 műsorán láthatják majd a nézők.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kalandokkal tűzdelt 25. Jubileumi Mikulás Rally után beszélgetek Juhász Csabi raliversenyzővel. Megosztanád a portál olvasókkal, hogy miként is sik…
A 2021-es Gokart Országos Bajnokság, Rotax Max Senior kategóriában első helyezést ért el a 17 éves Juráncsik Balázs. Ezzel az éves eredményével kij…

További cikkek

Hirdetés

Friss hírek

Hirdetés

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum