2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
Elektromobil verseny Miskolcon

Elektromobil verseny Miskolcon

Elektromobil verseny MiskolconFúrógép-hajtásos járművek versenyeztek a II. Bosch Elektromobil Versenyen szombaton Miskolcon. A fura futammal a szervezők a környezetbarát technológiákra és a mérnöki szakma szépségeire kívánták felhívni a figyelmet, hogy megmutassák az embereknek, egy kis odafigyeléssel és a fiatal, tehetséges mérnökök innovatív megoldásaival apró lépésekben is lehet segíteni a környezet védelmét. A tavalyi első alkalommal 38 csapat vett részt, az idei versenyen pedig már 82 csapat nevezésének köszönhetően a körversenyen és a gyorsulási futamokon több mint 400 mérnök mérhette össze tudását a Görgey utca mentén. A verseny valójában már fél évvel ezelőtt megkezdődött, mivel először is meg kellett építeni magát a járművet. Egy olyan „lítium-ionos járműt” kellett tervezni és megépíteni, amely 6 db Bosch akkumulátoros ütvefúrógépet használ a jármű meghajtására. A versenyen kizárólag mérnökhallgatók, műszaki pályán tanuló középiskolások és felkészítő tanáraik vehettek részt. Az előkészületekre 6 hónap állt rendelkezésre, amely különböző állomásokból állt. Miután elkészült a szerkezeti váz, részletes tervet kellett leadni és képekkel igazolni a folyamatot. A jövő mérnökeinek önállóan kellett megépíteni a járművet, a fair játék betartása érdekében rendszeresek voltak az ellenőrzések. A legtöbb nevező a Miskolci Egyetemről (23) érkezett, de sokan indultak az ország többi neves felsőoktatási intézményéből (Budapest, Debrecen, Pécs, Nyíregyháza, Veszprém, Győr, Kecskemét), illetve külföldről (Szabadka, Leer, Kolozsvár, Nagyvárad, Zágráb, Kassa), de még 9 középiskolai csapat is az indulók között volt.

A verseny, amelyet Szujó Zoltán Forma 1-es televíziós szakkommentátor élvezetes közvetítése tett még hangulatosabbá, négy kategóriában zajlott: körverseny, gyorsulási verseny, közönség díj, valamint mérnökökből álló szakemberek értékelték a legjobb műszaki megoldásokkal megépített járművet. Hét kört kellett egy bokszkiállással teljesíteni, amely összesen 2 kilométer volt. A fúróhajtásos járgányok között volt olyan is, amelyik a 40 kilométer/órás végsebességet is elérte. A legjobbak díja egy stuttgarti tanulmányút volt. Az érdekes versenyt több ezer érdeklődő kísérte figyelemmel, amely rendezvény számos egyéb kiegészítő programmal egy egész napos családi elfoglaltságot biztosított a nézőknek (a tervező csapatok bemutatása, Bosch információs park és termékbemutató, táncelőadások, gyermekeknek szervezett programok, értékes ajándékok).

-Sólyom Sándor-

 

Elektromobil verseny Miskolcon Elektromobil verseny Miskolcon Elektromobil verseny Miskolcon Elektromobil verseny Miskolcon Elektromobil verseny Miskolcon Elektromobil verseny Miskolcon Elektromobil verseny Miskolcon Elektromobil verseny Miskolcon Elektromobil verseny Miskolcon Elektromobil verseny Miskolcon


 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek