2024. 05. 5. vasárnap

Györgyi
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF

DVTK-Nikolics 1:3

DVTK-Nikolics 1:3Sima vereség a Kaposvár ellen

A labdarúgó NB1, mívesebben Soproni Liga 14. fordulójában a Kaposvári Rákóczi FC lépett pályára a Diósgyőri VTK vendégeként, és a somogyi csapat, hibátlan védekezésének, remek helyzetkihasználásának, és nem utolsó sorban szerb csatárának, Nemanja Nikolicsnak köszönhetően magabiztos győzelmet aratott.

Az összecsapást a hazaiak várhatták kedvezőbb előjelekkel, hisz az ominózus múlt heti, Ferencváros elleni mérkőzésen is remek játékot mutattak be (amíg az tartott), míg az ellenfélnek az eddigiekben nem sok babér termett Miskolcon.

Bár a stadion legnépszerűbb része, a „Napos oldal” éppen komoly felújításon esik át, azért kényelmesen volt hely a körülbelül 2500 kilátogató DVTK-szurkoló számára. Ám a legvidámabb harminc ember vélhetően a vendégszektorban helyet foglaló harminc kaposvári rajongó közül került ki, akik gyér számuk ellenére lelkesen énekeltek-szurkoltak a mérkőzés teljes időtartama alatt.

A mérkőzés első húsz percét meddő hazai fölény jellemezte. Nem mondhatni, hogy elkápráztattak volna minket a csapatok játékukkal – az egyetlen figyelemre méltó eset Lippai Ákos, a tipikus „rutinos, a fiataloknak példát mutató csapatkapitány”-szerepkörbe nem illő heves reklamációja volt; alakítását sárga lappal jutalmazta a játékvezető.
Lippai mentségére legyen mondva, egy kísértetiesen hasonló helyzetben a félidő végén már éppen ő volt az, aki a szintén ítélet ellen tiltakozó Balajti Ádámot megnyugtatta.

A 21. percben, a játék addigi képe alapján váratlanul vezetést szerzett a „fejedelmi” csapat – a DVTK komoly védekezési-, és kapushibáját kihasználva Nikolics gurított a hazaiak kapujába. A találat – érezhetően – megfogta a Diósgyőrt, és a 28. percben újabb egyéni hibák következményeként szinte lemásolódott az előző jelenet, és a Kaposvár megkétszerezte előnyét.

Az immár stabil, magabiztos vezetés teljesen megnyugtatta az amúgy is higgadtan futballozó somogyiakat, és bár a DVTK próbálkozott a szépítés megszerzésével, támadásai rendre elhaltak a kaposvári védők munkálkodása nyomán.

Aczél Zoltán, a DVTK edzője taktikaváltással (védő helyett támadójátékos pályára küldése) is próbálkozott, ám érdemben ez sem változtatott a hazaiak teljesítményén.

Bár korában se volt sok esély az egyenlítésre (annak ellenére, hogy az ultrák erőteljesen kérték azt), a csapat sorsa véglegesen csak a 73. percben dőlt el (újabb hibák nyomán végül ismét Nikolics volt eredményes, akinek nem okozott nehézséget az üres kapuba fejelni a labdát).

A mérkőzés kronológiájához hozzátartozik még, hogy a diósgyőriek tovább küzdöttek a szépítő gól megszerzése érdekében, ez végül a 91. percben, Huszák Taműs fejesével sikerült.

A meccset követő sajtótájékoztatón Prukner László, a Kaposvár vezetőedzője elmondta, büszke csapatára, akik maradéktalanul hajtották végre a mérkőzés előtt megbeszélt taktikát, és örömét fejezte ki, hogy végre sikerült megtörniük a „miskolci átkot”. Aczél Zoltán, a diósgyőriek trénere gratulált kollégájának, és – bár szemmel láthatóan bosszankodott a hibák miatt – többször is megvédte csikócsapatát.

Dióhéjban ennyit a meccsről, ám néhány észrevétel még mindenképpen megjegyzésre méltó.
Először is Balajti hiába egy rendkívül tehetséges, jól cselező, gyors játékos, egyszerűen az – különösen az ő alkatával – nem járható út, hogy felfutás után-közben megkerül három védőt, aztán majd lesz valami. Változatnia kell, éppen úgy, ahogy évekkel ezelőtt a fiatal Christiano Ronaldonak. Sajnos azonban Balajti mellett nincs ott Sir Alex Ferguson. (A félreértések elkerülése végett nem becsülöm le ezzel Aczél Zoltánt, jó edzőnek és pedagógusnak tartom őt.)

Másrészt, ami a mérkőzés tanulsága is egyben, hiába nem játszott annyira rosszul már a csapat, mint az évad elején (bár a Fradi elleni átlagon felüli teljesítményüket meg sem közelítették), a sorozatos egyéni hibák miatt könnyen vereséget szenvedhetnek bárki ellen. És akkor aztán új stadion ide, centenáriumi év oda, a DVTK jövőre legfeljebb asztal mellett harcolhatja ki az NB1-es szereplést (bár az Magyarországon úgyis nagy divat). Mindezek elkerüléséhez azonban legalább négy, de inkább öt, rutinnal rendelkező új játékos igazolására lenne szükség, szinte az összes kulcsposztra. Meg persze némi pénzre is ennek végrehajtásához.

A téli átigazolási időszak (és egyben bajnoki szünet) előtt azonban még vár a Diósgyőrre egy kihívás, november 21-én 15:00-tól az MTK vendégeként fejezik be az őszi bajnoki szezont.

Dicsuk Dániel
 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Eszter; Csabi a Rally Hungary-n
2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben. Íme a nyilatkozatok a gyorsok után…

További cikkek