2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

Bajnai: az új kormánynak folytatnia kell a reformokat

Bajnai: az új kormánynak folytatnia kell a reformokatAz adórendszer, az egészségügy és a MÁV átalakítása is csak akkor lehet sikeres, ha a következő kormány folytatja a megkezdett reformokat – mondta az fn.hu-nak Bajnai Gordon. A szerdán megjelent interjúban a kormányfő tarthatónak nevezte az idei és a jövő évi hiánycélt. "A kiadási oldalt keményen kontrolláljuk" – mondta. Hozzátette: a bevételek oldalán elég óvatosan tervezett a pénzügyminiszter, ezért jó esély van a terv tartására, ha csak nem következik be újabb negatív fordulat a gazdaságban.

 

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a bevételek kevésbé függnek a kormánytól, hiszen például a társaságiadó-bevételek csak december 21-én folynak be, akkor derül ki pontosan mennyi is folyt be.

 

Az egészségügyet firtató kérdésre elmondta egyebek között, hogy maguk a kórházak is elismerték: még mindig túl sok kórházi ágy van kis intézményekben, és ezeket szerintük meg kellene szüntetni. Azért nem hatékony a rendszer, mert széttagolt. "Azt gondolom, hogy aki mandátumot kap a választások után, annak végig kel csinálnia ezt az átalakítást" – mondta. Felhívta a figyelmet arra is, hogy eközben soha nem látott mennyiségű pénz megy az orvosi ellátás hosszú távú fejlesztésére. Egy kivételével minden nagy kórház 8-11 milliárdos támogatást kap, hogy rendbe rakja gépparkját és ingatlanait.

 

A gazdasági növekedéshez Bajnai Gordon szerint három dolog kell: egyensúly, növekedési potenciál és be kell indulniuk az exportpiacoknak. Kiemelten fontosnak nevezte a növekedésre, a fejlődésre való képesség megteremtését. "Éveket vesztegettünk el 2000 óta: fontos döntéseket halogattunk…".

 

Veres János jelölését firtató kérdésre nem kívánta kommentálni, hogy pontosan milyen pozícióról van szó. "Beszélgettem vele, és azt gondolom, hogy az a jelölés, amiről beszéltünk, számára vonzó és érdekes" – mondta.

 

(MTI)
 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek