2024. 04. 23. kedd

Béla
1 EUR 394 HUF
1 GBP 457 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Dévay Márk Európa-bajnok, Putnóczkiék „bevették” Madridot!

Dévay Márk Európa-bajnok, Putnóczkiék „bevették” Madridot!

Aquatlon kontinens bajnoki cím és korcsoportos első hely Pozsonyból, két madridi junior győzelem, BalatonMan Kenese abszolút siker: ezek voltak a legjobb eredményei a múlt hétvégén a Tiszaújvárosi Triatlon Klub sportolóinak.

Tiszaújvárosi színeket képviselő sportoló – Dévay Márk – sikerével ért véget a múlt hétvégén, Pozsonyban megrendezett aquatlon Európa-bajnokság. Az 1000 méteres úszásból és 5 km-es futásból álló erőpróbán Márk az elit abszolút értékelésben, mindössze 25 mp-el elmaradva a győztes hazai Richard Vargától a harmadik pozíciót érdemelte ki, mely az U23-as korcsoportban Európa-bajnoki címet hozott neki. A Tiszaújvárosi Triatlon Klub versenyzői közül még négyen álltak rajthoz a szlovákiai kontinens viadalalon, akik közül az age-goup 16-19 éves kategóriában első helyen végző Dévay Zsombor szerepelt a legjobban, a dicséret azonban a többieknek is kijár.

Szintén tiszaújvárosi triatlonos hír a hétvégéről, hogy Hankó Dávid  fölényes sikert aratott a BalatonMan Kenese 2017 elnevezésű nemzetközi középtávú (1900 m úszás, 90 km kerékpározás, 21 km futás) versenyen.  Dávidnak ez a viadal jó főpróba volt a két hét múlva, szintén a Balaton partján megrendezendő nyílt középtávú országos bajnokságra, ahol olyan világsztárok is lesznek a mezőnyben, mint a többszörös hosszú távú világ- és Európa-bajnok német Andreas Raelert.

A harmadik tiszaújvárosi csoport Madridban állt rajthoz. Szombaton a junioroknak egy sprint távú (750 m úszás, 20 km kerékpározás, 5 km futás) erőpróbát rendeztek, mely a házigazdák számára Eb-válogató volt.  A lányoknál Putnóczki Dorka már az első számban faképnél hagyta riválisait, majd kerékpározás közben körről körre növelve előnyét, egyedül teljesítve a befejező számot, nyerte meg a versenyt. A fiúknál Lehmann Csongor lepte meg a hispánokat azzal, hogy második helyen jött ki a vízből.  A  kerékpározást egy négy tagú szökevény csoport tagjaként tudta le, ahol a spanyolok második legjobbja, Alberto Gonzales Garcia is tekert, aki a depóból valósággal „kirobbant” az első helyen. 1200 méter elteltével  Csongor utolérte, majd elmellőzte az élen állót és nem kis meglepetést okozva, az első helyen érkezett célba.   A két sportoló június közepén Kitzbühelben, a korosztályos Európa-bajnokságon képviselheti hazánkat.
Élete első felnőtt ITU Triatlon Világkupáján, vasárnap, szintén Madridban mutatkozott be Lehmann Bence, aki még csak első éves U23-as versenyző. Az 1500 méteres úszás során Bence mindössze 15 mp hátrányban próbált csatlakozni egy kerékpáros sorhoz. A  40 km-es, 7 körből álló, összesen 1000 méter szintemelkedéssel nehezített pályán, melynek része volt körönként egy 1,5 km-es, átlagosan  10%-os emelkedő is, a leszakadóknak nem sikerült felzárkózniuk. Mivel a 10 km-es futópálya is tartogatott domborzati meglepetéseket, előrelépésre nem igazán lehetett számítani, maradt a tisztes helytállás. Az U23-as világbajnoki bronzérmes Bicsák Bence (PSN Zrt.) a 38., míg főversenyére, az augusztusi U23-as Eb-re készülő Lehmann Bence az 54.pozícióban fejezte be a küzdelmet az idei  világkupa-sorozat minden bizonnyal legkeményebb pályáján. A pálya nehézségére jellemző, hogy 16 (!) sportoló adta fel a versenyt.

Eredmények
Aquatlon Európa-bajnokság:
Elit férfi abszolút: 3. Dévay Márk, 28:38 perc
U23-as kcs., férfiak: 1. Dévay Márk
Junior kcs., nők: 13. Szegedi Sára, 36:07
AG16-19 nők: 8. Filep Zsanna, 40:30
AG16-19 férfiak: 1. Dévay Zsombor 30:32
AG45-49 férfiak: 15. Bán Csaba 40:03.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Bronzérem az Euro Trophy-n
Szabó Bende ROTAX MAX Euro Trophy Genk - 2024.04.12-14. KSB Racing Team Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Tro…

További cikkek