2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Április 18-án: Futófesztivál a Hernád mentén
Április 18-án: Futófesztivál a Hernád mentén

Április 18-án: Futófesztivál a Hernád mentén

Április 18-án: Futófesztivál a Hernád menténEz évben B.A.Z. megyében a harmadik alkalommal rendezik meg, ezúttal a Hernád mentén a félmaratoni futó országos bajnokságot, s mellette – újdonságként –  a kismaratoni bajnokságot is.

 

/tájékoztatón az országos sportszövetség, a megye és Encs város vezetője adtak részletes ismertetést/

 

A két napig tartó esemény részleteiről február 17-én,  Encs város polgármesteri hivatalában adtak tájékoztatást a házigazdák és a rendezők.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye annak idején három esztendőre nyerte el a Magyar Atlétikai Szövetségtől (MASZ) a félmaratoni futó országos bajnokság rendezési jogát. Az egyaránt rendkívül színvonalas Pitypalatty-völgyi, majd hegyaljai viadal után idén, április 18-án Abaúj várja a sportolókat. Sajószentpéter és Szerencs után tavasszal Encs lesz a központja az újabb futófesztiválnak. A Magyar Köztársaság idei felnőtt és U23-as egyéni, illetve csapat országos bajnokságának, a Hernád Nyílt Nemzetközi Félmaratoni futóversenynek, a Pedagógus Félmaratoni bajnokságnak az érmei a szenior félmaratoni futóverseny helyezéseiért is csatázhatnak majd a futók

A Magyar Atlétikai Szövetség, Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Közgyűlése, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Sportszövetségek Képviselete, a megyei atlétikai szövetség, Encs Város Önkormányzata és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete által életre hívandó viadal központja az encsi polgármesteri hivatal lesz, a rajtot és a célt is ott jelölték ki a szervezők. A 21,095 kilométeres, aszfalt borítású, végig biztosított, hitelesített pálya útvonala a következő: Encs– Fügöd – Hernádszentandrás – Pere – Hernádbűd – Gibárt – Encs. A bajnokság felnőtt korosztályos dobogósai, illetve a Hernád Félmaraton abszolút győztesei pénzdíjazásra számíthatnak, melynek összege nem kevesebb, mint bruttó egymillió forint.

A MASZ felkérésének eleget téve a Daragó Lászlóné, a B.-A.-Z.  Megyei Testnevelési és Sportintézet igazgatója vezette szervező bizottság – azonos időpontban és helyszínen –  felvállalta a Magyar Köztársaság 32. Kismaratoni Futó Országos Bajnokságának a megrendezését is.  A serdülő, ifjúsági, junior fiúkra és leányokra – kategóriától függően – 6-tól 20 km-es távok várnak. A versenyen egyéni- és csapat-eredményhirdetés is lesz.

Természetesen ezúttal sem fog hiányozni, a sportversenyeket kiegészítő program amelynek neve ezúttal: a Pálinka-túra és a pálinka-mustra. Amint az elhangzott a tájékoztatón, hogy a megye különböző térségeiben lebonyolított versenyeknek – mint eddig is – a célja a megye sport, turisztikai és gasztronómiai értékeinek a bemutatása. Ebben az évben a jeles a jeles eseményhez  kapcsolódan  hívják életre a Rákóczi autós pálinka-túrát”, mellyel szeretnék bemutatni és népszerűsíteni a helyi különleges és finom pálinkákat. Az „Autós pálinka-túra” 2010. április 17-én 1000 órakor indul a Megyeháza (Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Hivatala, Miskolc, Városház tér 1. sz.) elől az előre kijelölt útvonalon, melybe egy-egy szép és pálinkájáról híres pálinkafőző-megállót is beiktatnak. A túra végállomása a kékedi Melczer Kastélyszálló, ahol a nap folyamám kerül sor az I. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pálinka Mustrára, majd a  programot a Magna Cum Laude zenekar koncertje zárja.

A két napos esemény fővédnökei:

Gyulai Miklós, a MASZ elnöke, dr. Ódor Ferenc, a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés elnöke, Bratu László, Encs város polgármestere.

Védnökei:

Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) főtitkára, Gergely Zsolt, a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés alelnöke, Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármester, Bártfai Pál, Pere polgármestere, Dankó Sándor, Hernádbűd polgármestere, Matkovics Lajos, Gibárt polgármestere.

F.B.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Mecsekről a Fehérvár ralira
Villáminterjú a Fehérvár rali előtt Kronome Ákossal. Ákos, túl vagytok az 57. Mecsek Ralin. Ott voltatok elsők, és hatodikak is összesítésben a P12 …

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…