2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • A miskolci gokart-építő csapaté lett a legjobb műszaki megoldás mellett a fődíj is

A miskolci gokart-építő csapaté lett a legjobb műszaki megoldás mellett a fődíj is

Dupla győzelem
A Bosch csoport által életre hívott és három éven át tartó Go-kart, Go-Bosch! program lezárta első évadát. Május 10-én a Hungaroring pályáin és depóiban öt felsőoktatási intézmény, a magyarországi mérnökképzés fellegvárainak csapatai először mérték össze versenygépeiket és innovációs erejüket.

A Nyíregyházi Főiskola, az Óbudai Egyetem, a gödöllői Szent István Egyetem, a Miskolci Egyetem és a Kecskeméti Főiskola diákjai azonos alapokról indultak. A feladat az volt, hogy a Boschtól kapott vadonatúj gokartokat vértezzék fel a jövő technikával: elektronikus gázpedállal, az eredeti féktől független elektronikus rögzítőfékkel, valamint az irányítást automatizáló ultrahangszenzorokkal. Ebben az első évben ez utóbbi rendszer azt a célt szolgálta, hogy a gépek önmaguktól parkoljanak be a megadott területre. Ez a versenyszám már előrevetíti a harmadik év teljesen önjáró jármű megalkotásának lehetőségét is. A beépített alkatrészek a Bosch fejlesztései, amelyet a cég adott át a csapatok részére, de az igazi kihívás ezek rendszerbe szervezése volt. A pályára kilátogatott nagyszámú közönség azonban nem csak a jövő vezetéstechnikai bravúrjait csodálhatta meg. Igazi versenyélményt nyújtottak a gyorsulási etapok, illetve a mért idejű körök is. Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője elmondta: „Érdekfeszítő időutazáson vehettünk részt valamennyien. Ezek a fiatal versenyzők futurisztikus gépeikkel egyaránt megidézték a Forma-1 izgalmát és a Bosch innovációjának jövőbe vezető elképzeléseit. Hét hónap megfeszített munkája látványosan elevenedett meg a Hungaroringen. Itt ma mindenki nyert.”

A 3 éves projekt első szezonjának abszolút győztese a Miskolci Egyetemen verbuválódott ME-Kart csapat. A profizmus és a kreativitás együttese mellett az összetartás ereje vezette őket az összetett győzelemhez. A legjobb műszaki megoldást a szintén a Miskolci Egyetem csapata hozta ezen a versenynapon. Olyan innovatív kultúráról tettek tanúbizonyságot, amely a siker egyik alapvető biztosítéka ebben a szakmában.

A csapat tagjai: Bak Zoltán Ferenc, Balla Ferenc, Bodolai Máté, Borbély Máté, Csendes Dániel, Forgács Zsófia, Girhiny Gergő, Gulyás Dávid, Juhász Péter, Kállai Péter, Kiss Dávid, Kiss Gábor, Kovács Gergely, Nagy Tibor József, Salamon Balázs, Szalai László, Szilva Nóra, Turóczi Ádám. Felkészítő tanáraik: Dr. Szabó Tamás, Trohák Attila. A Bosch mentor az a Horváth Tibor, akinek tavalyi Goldberg szerkezet-építő csapat szintén kiváló eredményeket ért el.

Már alig várták a megmérettetést. Meg az egyetemé és a városé, akiknek elhatározásuk szerint felajánlják sikerüket. A csapat tagjai hetek óta egy dologról álmodnak: a versenyhétvége végén a műsorvezető bemondja a végeredményt: Győzött a ME-Kart! Az álmuk valóra vált, díjaikat a városnak és intézményüknek ajánlják.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek