2024. 06. 24. hétfő

Iván
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Rendőrségi trükkök a trükkös csalók ellen

Rendőrségi trükkök a trükkös csalók ellen

Az áldozattá válás megelőzését szem előtt tartva látogatott el a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési szakembere a helyi Őszi Rózsa Idősek Klubjába.

Az időskorúak ellen elkövetett bűncselekmények megelőzése érdekében a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság prevenciós szakembere, Laczai Zsófia r. hadnagy 2022. március 22-én a tiszaújvárosi Őszi Rózsa Idősek Klubjában többek között azon bűncselekmény típusokra hívta fel a szépkorúak figyelmét, amelyeknek legtöbbször ők lehetnek az áldozatai, kiváltképpen az úgynevezett unokázós csalók trükkjeire, illetve azok kivédésre fókuszált.
rózsa

A prevenciós szakember előadása során kitért arra, hogy a trükkös csalók rendszerint az időskori sajátosságokat használják ki, mint a könnyebb figyelemelterelés, lassabb mozgás, nagyobb empátia. Fontos, hogy az idősebb emberek megismerjék az őket fenyegető veszélyeket annak érdekében, hogy időben felismerjék és elkerüljék a bajt.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs és Megelőzési Osztályának tanácsai nemcsak időseknek:

Amennyiben valaki rokonának, unokájának adja ki magát és valamilyen ürüggyel pénzt kér, minden esetben győződjön meg a hívó személyazonosságáról!
Gyanús hívás esetén hívja vissza azt a személyt akire a telefonáló hivatkozik!
Idegennek semmilyen körülmények között se adjon át pénzt!
Amikor egyedül tartózkodik otthon, ne engedjen be idegent a lakásába!
A szolgáltatók a túlfizetést nem hozzák házhoz!
Ne higgyen annak, aki azzal az ürüggyel csenget be, hogy nyereményt hozott!
Ne nyisson ajtót, kaput idegennek, ismeretlen személynek!
Ajtaját lássa el biztonsági zárral, szereltessen fel biztonsági láncot!
Ne bízzon meg ismeretlenben, még akkor sem, ha kedvesnek és jó modorúnak tűnik!
Ne hagyja a kapujának, házának, lakásának kulcsát a lábtörlő, virágcserép alatt és egyéb helyeken! Ha elmegy otthonról, inkább vigye magával!
Ügyeljen arra, hogy ha környezetében idegenek vannak, vagy gyanús személyeket észlel, ne beszéljen arról, hogy egyedül él!

Amennyiben úgy érzi, Önnel szemben bűncselekményt akartak elkövetni, vagy bűncselekmény áldozatává válik, akkor haladéktalanul értesítse a 112-es ingyenes segélyhívószámon a Rendőrséget!

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Bér helyett fém
Alig néhány óra alatt többen is belebuktak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóság pénzügyőreinek ellenőrzésébe. Az adatbázisok alapjá…
Nem jött be a váltórelés biznisz
Fiktív számlákkal csökkentette fizetendő adóját egy gazdasági társaság. A számlázási lánc végén elhelyezkedő vállalkozás fiktív váltórelé-beszerzések …

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…