2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Rákkeltő méreg ömlött a Salgó-patakba!

Legfrissebb méréseink bizonyítják, hogy rákkeltő, vinil-kloriddal szennyezett víz folyt ki a természetbe az akkuhulladékot is kezelő Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről. A méreganyag egyenesen a Salgó-patakba folyt. 😡 Az eset a március 15-i hosszú hétvégén történt, ekkor riasztottak minket helyi lakosok, hogy furcsa, vöröses-sárgás lé ömlik a patakba.

image1-Apr-12-2024-11-37-46-7199-AM

Fotó: Greenpeace

 

Szakértőink a bejelentés alapján kimentek a helyszínre, ahol mintákat vettek. A mintákat ezután eljuttattuk akkreditált vizsgálatra. A laboratóriumi tesztek kimagasló mértékben mutatták ki az emberi egészségre rendkívül veszélyes vinil-klorid és egyéb vegyi anyagok jelenlétét a szennyvízben. A Salgó-patak Salgótarján belső területén folyik össze a Tarján-patakkal. Az illékony vinik-klorid így nagy valószínűséggel a patak mentén végigmérgezhette a környék levegőjét, és az érintett élővizeket.

 

Ugyan a vinil-klorid a PVC-gyártás egyik alapanyaga, és nem akkuhulladékból származik, de szerintünk megengedhetetlen, hogy a hazai akkumulátorhulladékok jelentős részét kezelő cég telephelyéről ilyen kritikus szennyezés juthat ki, mérgezve a környezetet, súlyosan veszélyeztetve az emberi egészséget és az élővilágot.

 

Az esetet bejelentettük az illetékes hatóságoknak, és azt követeljük, hogy haladéktalanul vizsgálják ki a szennyezést és szigorú szankciókkal lépjenek fel, hogy még egyszer ne történhessen meg egy ilyen súlyos eset. Amennyiben továbbra is fennáll a szennyezés, akkor a hatóságok kötelezzék a céget a teljes kármentesítésre, hogy ne legyenek méreganyagok a természetben és a környezetükben.

 

Mi addig sem állunk meg. Továbbra is azon dolgozunk, hogy feltárjuk az országot veszélyeztető szennyezéseket. Segíts nekünk, hogy még több mérést végezhessünk. Kérlek, támogass minket adód 1%-ának felajánlásával.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…
Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…