2024. 05. 21. kedd

Konstantin
1 EUR 386 HUF
1 GBP 451 HUF

Rákkeltő méreg ömlött a Salgó-patakba!

Legfrissebb méréseink bizonyítják, hogy rákkeltő, vinil-kloriddal szennyezett víz folyt ki a természetbe az akkuhulladékot is kezelő Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről. A méreganyag egyenesen a Salgó-patakba folyt. 😡 Az eset a március 15-i hosszú hétvégén történt, ekkor riasztottak minket helyi lakosok, hogy furcsa, vöröses-sárgás lé ömlik a patakba.

image1-Apr-12-2024-11-37-46-7199-AM

Fotó: Greenpeace

 

Szakértőink a bejelentés alapján kimentek a helyszínre, ahol mintákat vettek. A mintákat ezután eljuttattuk akkreditált vizsgálatra. A laboratóriumi tesztek kimagasló mértékben mutatták ki az emberi egészségre rendkívül veszélyes vinil-klorid és egyéb vegyi anyagok jelenlétét a szennyvízben. A Salgó-patak Salgótarján belső területén folyik össze a Tarján-patakkal. Az illékony vinik-klorid így nagy valószínűséggel a patak mentén végigmérgezhette a környék levegőjét, és az érintett élővizeket.

 

Ugyan a vinil-klorid a PVC-gyártás egyik alapanyaga, és nem akkuhulladékból származik, de szerintünk megengedhetetlen, hogy a hazai akkumulátorhulladékok jelentős részét kezelő cég telephelyéről ilyen kritikus szennyezés juthat ki, mérgezve a környezetet, súlyosan veszélyeztetve az emberi egészséget és az élővilágot.

 

Az esetet bejelentettük az illetékes hatóságoknak, és azt követeljük, hogy haladéktalanul vizsgálják ki a szennyezést és szigorú szankciókkal lépjenek fel, hogy még egyszer ne történhessen meg egy ilyen súlyos eset. Amennyiben továbbra is fennáll a szennyezés, akkor a hatóságok kötelezzék a céget a teljes kármentesítésre, hogy ne legyenek méreganyagok a természetben és a környezetükben.

 

Mi addig sem állunk meg. Továbbra is azon dolgozunk, hogy feltárjuk az országot veszélyeztető szennyezéseket. Segíts nekünk, hogy még több mérést végezhessünk. Kérlek, támogass minket adód 1%-ának felajánlásával.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…