2024. 04. 18. csütörtök

Andrea, Ilma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF

Teljes kapacitással működik a közösségi közlekedés az érettségi időszakában

A középiskolai érettségi időszakában, május 4-e és 21-e között – Karácsony Gergely főpolgármester kérésének megfelelően – a teljes kapacitással, a tanítási időszakban érvényes munkanapi menetrend szerint üzemel majd a közösségi közlekedés Budapesten. A BKK azt is vizsgálja, mely vonalakon lesz szükséges a normál menetrendhez képest tovább sűríteni a járatokat.
Karácsony Gergely főpolgármester kérésének megfelelően a tanítási időszakban érvényes munkanapi menetrend szerint indulnak a fővárosi közösségi közlekedési járatok 2020. május 4-e és 21-e között, a középiskolai írásbeli érettségi időszakában. Erre azért van szükség, mert társaságunk arra számít, hogy ezekben a napokban a vizsgára tartó diákok és tanárok zömében közösségi közlekedéssel közelítik majd meg az oktatási intézményeket. A járványidőszakban való biztonságos utazás lehetőségének biztosítása érdekében – a főpolgármester kérésének megfelelően – a BKK azt is vizsgálja, hogy mely vonalakon lesz szükséges még a normál menetrendhez képest is sűríteni a járatindulást. Ezzel kapcsolatban az érettségi vizsgák helyszínét és a vizsganapok közötti megoszlást elemezve tud dönteni a társaság, ezért a további részleteket később közöljük.

Az érettségi vizsgák a május 4-e és 21-e közötti napokon délelőtt 9 és délután 14 órakor kezdődnek. A Budapesti Közlekedési Központ már most arra kéri az utazóközönséget: aki csak teheti, például aki nem a munkahelyére tart, tervezze úgy az utazását, hogy elkerülje ebben az időszakban a várhatóan megnövekedő utasforgalmat.

Milyen jegyet, vagy bérletet váltsanak az érettségiző diákok?

A jelentős kedvezmény miatt azoknak a diákoknak is érdemes tanulóbérletet váltaniuk, akik a következő hetekben kizárólag az érettségi vizsgák miatt fogják igénybe venni a közösségi közlekedést. Megéri  kiszámolni, hogy melyik bérlet, vagy jegytípus használata a gazdaságosabb megoldás.

·        A közoktatásban tanuló diákoknak szóló havi bérlet (3450 Ft) 6 napi utazás mellett már a gyűjtőjegynél is olcsóbb megoldást jelenthet. Ezt a bérlettípust biztonságosan, mobiljegyként is meg lehet vásárolni.

·        Akinek csak a vizsgaidőszak elején kell személyesen megjelennie az oktatási intézményben – ezért csak rövid ideig kell utaznia -, annak kedvező megoldást jelenthet a félhavi bérlet (2300 Ft), amely például a május 4 és 18 közötti időszakra is váltható. Ez a bérletfajta is megvásárolható mobiljegyként.

·        Ezeken kívül egy-egy napra vonaljegyet (350 Ft) is lehet váltani, vagy a 10 db-os gyűjtőjegy (3000 Ft) egy-egy jegyszelvényét felhasználni, ha épp az jelenti a legolcsóbb megoldást a tanuló számára.

Azok a diákok, akiknek a kihirdetett veszélyhelyzet miatt jelenleg nincs érvényes diákigazolványuk, a vészhelyzet végét követő 15. napig a tanintézmény által elektronikusan elküldött igazolást bemutatva vehetik igénybe az utazási kedvezményeket.

A BKK felhívja a figyelmet arra is: az érettségi időszakában már érvényben lesz az a szabály, hogy a közösségi közlekedési járatokra csak maszkban, vagy egy kendővel, sállal az arcukat eltakarva lehet felszállni. Ez a felelős magatartás szükséges ahhoz, hogy megvédjük önmagunkat és a többi utast is a fertőzésveszélytől.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…