2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Pest megyei hírek
  • »
  • Sűrűbb közösségi közlekedés a negyedik adventi hétvégén és a téli szünetben is, esti menetrendváltozás a kijárási tilalom miatt

Sűrűbb közösségi közlekedés a negyedik adventi hétvégén és a téli szünetben is, esti menetrendváltozás a kijárási tilalom miatt

A karácsony előtti utolsó adventi hétvégén is sűrűbben, illetve nagyobb kapacitással indulnak egyes fővárosi járatok. A következő két hétben, a szabadságolások és az iskolaszünet idején a szokásos ünnepi menetrendek szerint indulnak a járatok, Budapest kedvelt kirándulóhelyeihez pedig (Normafa, Margitsziget, Fenyőgyöngye) BKK sűrűbb, nagyobb kapacitású közlekedést biztosít. Jelentősen mérséklődött ugyanakkor a 20 óra utáni forgalom Budapesten a kijárási tilalom novemberi bevezetése óta, azonban továbbra is biztosítani kell azok részére a közlekedési lehetőségeket, akik a a közösségi közlekedési járatokon utaznak 20 óra után munkába, vagy munkából hazafelé tartva. Az esti időszakban megszokott eljutási lehetőségek biztosítása érdekében ezért az esti órákban a járatok döntő többsége továbbra is változatlan menetrend szerint közlekedik, néhány, 20 óra után 10 percnél sűrűbben induló járat menetrendje azonban módosul december 21-étől, hétfőtől.

Közlekedés a negyedik adventi hétvégén

A december 19-20-i, negyedik adventi hétvégén is sűrűbben, illetve megnövelt kapacitással közlekedik számos fővárosi járat. A 4-es, a 6-os, a 14-es és a 17-es villamos, a 80-as trolibusz, illetve a 31-es, a 33-as, a 36-os, a 45-ös, a 85-ös, a 95-ös, a 104-es, a 104A, a 109-es, a 123-as, a 123A, a 130-as, a 148-as, a 161-es, a 182-es, a 184-es, a 194-es, a 202E és a 204-es autóbusz hétvégi menetrendje elérhető a BKK honlapján a bkk.hu/menetrendek címen. A belvárosi területeken az adventi időszakban is a nagykapacitású, napközben 5 percenként induló metrók biztosítják a kényelmes eljutási lehetőséget.

Közlekedés az év végi időszakban: téli szüneti, ünnepi forgalom

A téli iskolai szünet, az év végi időszakra jellemző szabadságolások miatt az ünnepi menetrendek szerint indulnak a járatok. December 21-23 között az iskolaszüneti, december 24-én szombati, december 25-26 és január 1-jén a vasárnapi/ünnepnapi, december 27-31 között az iskolaszüneti illetve év végi menetrendek érvényesek. Az ünnepi időszakban a szabadidős forgalom segítése érdekében a BKK a kedvelt budapesti kirándulóhelyekre (Normafa, Margitsziget, Fenyőgyöngye) sűrűbb, nagyobb kapacitású közlekedést biztosít.

A kijárási tilalom miatt változik néhány járat menetrendje az esti órákban

A BKK munkatársai a 2020. novemberében bevezetett országos járványügyi kijárási tilalom bevezetése óta minden, a fővárosi közösségi közlekedést meghatározó nyomvonalon utasszámlálást végeztek, hogy felmérjék a járatok este 20 óra és 23:30 közötti kihasználtságát. Ennek eredményei azt mutatják, hogy 20 óra után egyfelől általánosan és jelentősen csökken az utasszám, ugyanakkor továbbra is utaznak az esti órákban azok, akik munkába, vagy onnan hazafelé tartanak – főként a nagy lakótelepeket érintő, illetve a jelentős iparterületeket kiszolgáló vonalakon. A Fővárosi Önkormányzat és a BKK felelős döntése, hogy az este 20 óra után utazók számára továbbra is fenntartja a nappali közösségi közlekedési hálózatot, hiszen azok számára, akiknek ilyenkor is közlekedniük kell, jelentős hátrányt jelentene egy rendszerszintű menetrendi módosítás. A közösségi közlekedés járatsűrűségének ugyanakkor alkalmazkodnia kell a mindenkori utasszámhoz, amelynek nagysága a járványügyi szabályok miatt – ahogy az utasszámlálási adatok is alátámasztják – november óta számottevően mérséklődött.

A fent leírtakra való tekintettel 2020. december 21-étől a fővárosi vonalak jelentős többségén – azokon, ahol a járatok 10 perces, vagy ennél nagyobb követéssel indulnak – nem változik a menetrend. Így továbbra is biztosítva maradnak a nappali közösségi közlekedési hálózat részeként megszokott összehangolt járatindulások, csatlakozások, átszállási lehetőségek. Néhány, ennél gyakrabban közlekedő járat menetrendje azonban 20 óra után módosul, így az M1, az M2, az M3 és az M4 metró, a 4-es, 6-os és az 50-es villamos, valamint a M3 metrópótló, 11-es, a 16-os, a 31-es, a 99-es busz vonalakon.

Az érintett járatok menetrendje megismerhető a bkk.hu/menetrendek címen. A BKK továbbra is ajánlja, hogy utazásukat a BKK FUTÁR alkalmazással tervezzék meg, amely mindig az optimális útvonalat ajánlja fel.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…