2021. 09. 20. hétfő

Friderika
1 EUR 354 HUF
1 GBP 413 HUF

Lánchíd-felújítás: aláírták a szerződést, kezdődhet a munka

Újabb jelentős szakaszához ért a Széchenyi lánchíd felújításának folyamata: kedden a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a közbeszerzési eljárás nyertese, az A-Híd Zrt. aláírta a vállalkozási szerződést. Ennek köszönhetően elkezdődhet Magyarország egyik legfontosabb kulturális örökségének és jelképének korszerűsítése.

 Február 2-án, kedden aláírták a Széchenyi lánchíd felújítására vonatkozó vállalkozási szerződést. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) részéről dr. Walter Katalin vezérigazgató, az A-Híd Zrt. képviseletében Sal László vezérigazgató írta alá a megállapodást.

 

A korszerűsítés során a hidat – várhatóan idén nyár elejétől – 18 hónapig teljesen elzárják az autóforgalom elől, míg a gyalogosok idén tavasztól a munkák befejezéséig nem használhatják az átkelőt az odaépülő állványzat miatt. A műszaki átadás-átvételi eljárás, valamint a munkálatok befejezése 2023 őszére várható. A forgalomzárás és a felújítás részleteiről rövidesen bővebb tájékoztatást adunk.

 

A közbeszerzési eljáráson nyertes A-Híd Zrt. újíthatja fel nettó 18,8 milliárd forintért Magyarország egyik legfontosabb kulturális örökségét és szimbólumát. A Fővárosi Önkormányzat – a kivitelezési feladat mielőbbi megkezdése érdekében – a megvalósításhoz szükséges teljes összeg biztosítását vállalja. A Fővárosi Önkormányzat a teljes összeg biztosítására a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa tavaly februári határozatában foglalt azon kormányzati ígéretben bízva vállal kötelezettséget, hogy a kivitelezési feladathoz a központi költségvetés a Fővárosi Önkormányzatnak 6 milliárd forint támogatást biztosít. Ezt a vállalását a kormány eddig nem teljesítette, ám a Lánchíd felújításának megkezdése nem tűr halasztást.

 

„A Lánchíd az ország és Budapest kincse, féltve őrizni kötelesség” – nyilatkozta dr. Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója.

 

Elmondta még, hogy 32 évvel a legutóbbi felújítás után a Lánchíd megújítását a nemzeti örökség tisztelete követeli meg. Bár a híd felújítása okoz majd némi kényelmetlenséget a fővárosi közlekedésben, bízik abban, hogy a budapestiek osztoznak a városvezetőség elkötelezettségében az ország és Budapest talán legfontosabb szimbóluma iránt.

 

„Azért dolgozunk, hogy Budapest a 150. születésnapjára 2023-ban méltó ajándékot kapjon: a megszépült Lánchidat” – tette hozzá dr. Walter Katalin.

 

A Széchenyi lánchíd felújítása ezekre a feladatokra terjed ki:

•        újjáépítik a meglévő közúti pályalemezt, teljesen elbontják kétoldali hídi gyalogos járdákat, majd újjáépítik azokat;

•        a megmaradó acélszerkezeteket javítják és gondoskodnak a rozsdásodás elleni védelmükről;

•        a gyalogos műemléki korlátokat felújítják, restaurálják;

•        a föld alatti lehorgonyzó kamrákat szigetelik, felújítják, valamint a budai oldalon lévő szellőzőket átépítik;

•        kiépítik a lehorgonyzó kamrák dunai árvízi védekezési rendszerét, ennek része a Duna-meder rendezése, roncs- és lőszermentesítése, a hajózási jelzések korszerűsítése;

•        a hídfőkben lévő gyalogos aluljárókat kiszélesítik, a hídfők lépcsőit átépítik, valamint a helyiségeket felújítják;

•        a kőoroszlánokat és a hiányzó műemléki elemeket visszaépítik;

•        új, LED-technológiás közvilágítást és változtatható színképű díszvilágítást szerelnek fel;

•        a pesti rakparton lévő zászlótartó bástyákat felújítják;

•        gyalogos átkelőhelyet létesítenek a pesti hídfő északi és déli járdája között;

•        kiváltják és átcsoportosítják a hídon lévő közműveket.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Egy személyautó az úttestre lelépett gyalogos férfit ütött el Miskolcon, az Andrássy utcában. Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum