2024. 10. 16. szerda

Gál
1 EUR 400 HUF
1 GBP 480 HUF
Kezdőlap » Hírek » Pest megyei hírek » Budapestre érkezett az új, CAF villamosflotta első járműve

Budapestre érkezett az új, CAF villamosflotta első járműve

Megérkezett Spanyolországból az első, korábban megrendelt és folyamatosan gyártás alatt lévő 51 darabos flottának az első szerelvénye.

Az új flottának köszönhetően a jelenlegi 30-ról mintegy 40 százalékra növekedhet az alacsonypadlós villamosok aránya a fővárosban.Már Budapesten van az 51 darabos CAF-villamosflotta első elkészült járműve, amelyet a próbafutás sikeres befejezése után – a szükséges engedélyek birtokában – várhatóan még idén használatba vehetnek a fővárosban közlekedők. A BKK és a BKV szakemberei még a szállítás előtt alaposan átvizsgálták a járművet, a fővárosba érve pedig további tesztek, előírás szerinti próbafutások és hatósági engedélyeztetési eljárások várnak rá – írja közleményében a BKK.

A Spanyolországban gyártott és ott összeszerelt villamos 34 méter hosszú, a korábbinál nagyobb teljesítményű klímaberendezéssel felszerelt, alacsonypadlós, így a mozgásukban korlátozottak és a babakocsival vagy nagyobb csomaggal közlekedők is könnyebben fel- és leszállhatnak, valamint energiahatékony, mert a fékezés során keletkező energiát (hogyha a felsővezeték-hálózat is alkalmas arra) visszatáplálja a hálózatba.

A kialakítása is tovább fejlődött a már forgalomban lévő CAF-villamosokéhoz képest: korszerűbb karosszériája miatt megújultak a jármű oldalai, az ajtók és az azokhoz kapcsolódó belső burkolatok.

Idén még további villamosok érkezése várható, ezek átvétele és forgalomba állítása ütemezetten történik majd. Az új járművekkel először tervezetten a dél-pesti vonalakon növekedhet az alacsonypadlós villamosok aránya.

A BKK 2022 novemberében további 20 rövid, majd 2023 márciusában 26 rövid és 5 hosszú (összesen 31) CAF-villamost rendelt meg. A járművek egy részét Budapesten szerelik össze (az egyik karosszériáját júniusban szállították Budapestre), egy részét pedig Spanyolországban – ilyen a most érkezett is.

A megújuló járműállomány lehetőséget ad arra, hogy a jelenleginél több alacsonypadlós szerelvény közlekedjen azokon a vonalakon, ahol már most is járnak, így 2025 végétől többek között az 1-es, a 14-es, a 42-es, az 50-es és a 69-es vonalakon is tovább bővülhet a kényelmes, alacsonypadlós, légkondicionált villamosok száma.

Az összesen 51 új jármű forgalomba helyezésével a tervek szerint a 2-es, 23-as és 24-es járatcsaládon, valamint az 51A és a 62A vonalokon is megjelenhetnek a korszerű villamosok, ha a szükséges európai uniós támogatás rendelkezésre áll.
A projekt az Európai Unió és Magyarország Kormánya társfinanszírozásával valósul meg.

Forrás: https://budapest.hu/hirek/2024/10/04/budapestre-erkezett-az-uj-caf-villamosflotta-elso-jarmuve

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

NAV: Karóra ponyvázva
Csaknem hetvenmillió forint vagyoni hátrányt okoztak azok a hamis karórák, amelyeket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzü…
NAV: A türelem makettet terem
Makettezőknek, gyűjtőknek szól a Nemzeti Adó- ás Vámhivatal (NAV) következő árverése: most akár a kikiáltási ár feléért is megvásárolható a 15 millió …

Facebook

Időjárás

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp